Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τα μέτρα των μετρίων


Της Πόπης Διαμαντάκου
Ο πήχυς χαμηλά. Είναι ο κανόνας της εγχώριας τηλεόρασης. Κάθε πικραμένος γίνεται φίρμα, αρκεί να προσφερθεί για τηλεοπτικό νούμερο
Φωτογραφία
Αδαής είναι; Χαριτωμένο. Η Μενεγάκη αποθεώνεται για την άγνοιά της. Η Σκορδά ακολουθεί τα χνάρια της. Και εκείνο το «Αίγιο πέλαγος» που της ξέφυγε ένα απομεσήμερο στην εκπομπή της, μπορεί να έγινε αντικείμενο σάτιρας αλλά, κακά τα ψέματα, χάρισε ρούμπους στην ξανθιά μεσημεριανού.
Αν και τους περισσότερους ρούμπους της σεζόν τους συγκέντρωσε η Μανωλίδου, που άφησε την μπαγκέτα της μαεστρικής τέχνης για να γίνει τηλεοπτικό νούμερο. Για επιβράβευση από του χρόνου θα κρατά τον πλάστη της μαγειρικής. Τι σουξέ! Τι πρόοδος! Αξιοζήλευτη. Οσο για τους αθυρόστομους; Εκείνους που περιφέρονται στις εκπομπές και κάνουν χοντράδες, βρίζουν ασύστολα και χυδαία όποιον δεν τους γουστάρει και που αν τους είχαμε καλέσει στο σπίτι μας ούτε που θα θέλαμε να τους ξαναδούμε; Αυτοί κι αν θεωρούνται οι «μάγοι της τηλεθέασης».
Κριτήρια; Στη θέση των επαγγελματικών, που ισχύουν σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου, στη δική μας βάζουμε τα... συναισθηματικά. Τι βολικό! Κανείς δεν χρειάζεται να κουραστεί για τίποτε, αρκεί να παίζει καλά το παιχνίδι των συναισθημάτων, να παράγει δηλαδή ριάλιτι. Σύζυγος; Μάνα; Μπουμπούκα; Παραληρεί το φιλοθέαμον.
Παλιά παρουσιάστρια που έχει χάσει τη λάμψη της και αγωνίζεται με λάθος μεθόδους να την ξαναβρεί; Ουδείς δικαιούται να έχει γνώμη αρνητική επί των μεθόδων, εφ΄ όσον η παρουσιάστρια πέρασε βαριά ασθένεια. Ασχετο; Οχι στην τηλεόραση των συναισθηματικών κριτηρίων.
Το συναίσθημα φιμώνει, θολώνει την κρίση και επιτρέπει να μείνουν τα κριτήρια χαμηλά και «εύπλαστα», κατάλληλα ακόμη και για τις ξασπρισμένες μασελίτσες 60ρηδων, που τους άνοιξε η όρεξη και από του χρόνου θα κάνουν και αυτοί τηλεόραση.
Τόπο στα νιάτα, ε; Αυτά, στην πλειονότητά τους, δίνουν τη μάχη στον έξω κόσμο, τον κανονικό, εκεί όπου ο πήχυς ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, τα κριτήρια γίνονται όλο και σκληρότερα και όπου η λεύκανση των οδοντοστοιχιών δεν αποτελεί προσόν για τον εργοδότη. Αυτά τα νιάτα δεν τα αφορά η τηλεοπτική μετριότητα των απόλυτα μετρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...