Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Αφιέρωμα για την αποκάτασταση της Δημοκρατίας

Konstantinos KaramanlisImage via Wikipedia

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (24 Ιουλίου 1974) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και  www.ert.gr, το ντοκιμαντέρ «ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, 1974-1990», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν εξετάζει τα σημαντικότερα γεγονότα των πρώτων μηνών της Μεταπολίτευσης, από τις 24 Ιουλίου1974 έως το τέλος του έτους. Η εκπομπή παρουσιάζει συνοπτικά τις τελευταίες ημέρες της δικτατορίας, αλλά και τις πρώτες της Μεταπολίτευσης, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τη Γαλλία και την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Σε βίντεο αρχείου, η Μελίνα Μερκούρη αναφέρεται στην επιστροφή των αυτοεξορίστων στην πατρίδα μετά την πολιτική αλλαγή, ενώ στη συμμετοχή του στην πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αναφέρεται ο Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης. Σκιαγραφείται η κατάσταση που επικρατούσε στην κοινωνία σχετικά με το φόβο ενός νέου πραξικοπήματος, μέσα από συνεχείς φήμες για νέα επέμβαση του στρατού, ενώ ο Τζανής Τζανετάκης σχολιάζει την καθοριστική απόφαση του Κ.Καραμανλη να απομακρύνει τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις από την Αθήνα.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει επίσης και στον διεθνή χώρο, καθότι τότε εξελίσσεται η δεύτερη τουρκική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδηγεί στην ελληνική απόφαση αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ. Στην εξωτερική πολιτική εκείνης της περιόδου, αλλά και τα λάθη της ελληνικής πλευράς, αναφέρεται ο τότε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μεγαλόνησο, Μιχάλης Δουντας. Ο Γρηγόρης Φαρακος κάνει ιδιαίτερη μνεία  στην κατάργηση του νόμου 509, που είχε ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
Ακόμα, εξετάζεται η δημιουργία των δύο μεγάλων κομμάτων της Μεταπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ο κοινωνιολόγος Γεράσιμος Νοταράς εξηγεί τα αίτια για την ένταξη της «Δημοκρατικής Άμυνας» στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Α. Μαγκάκης και ο Μάριος Πλωρίτης αναφέρονται στη διενέργεια των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στις 17 Νοεμβρίου 1974 και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη λύση του πολιτειακού ζητήματος λίγες μέρες αργότερα (8 Δεκεμβρίου). Ο Γεώργιος Ράλλης μιλά για τους κινδύνους που κατάφεραν να αποσοβήσουν – δεδομένης της ανυπαρξίας κάθε κρατικού μηχανισμού – όσοι πολιτικοί επιφορτίστηκαν τότε με τη διακυβέρνηση του τόπου στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαρία Ρεζάν
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος
Μουσική: Ζακ Μεναχέμ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...