Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο «ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ» της εκπομπής «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παραγωγής 2009.

Η εκπομπή αναλύει τις διάφορες μορφές λογοκρισίας που εφάρμοζε η χούντα των συνταγματαρχών. Μέσα από εφημερίδες, δίσκους και σκίτσα της εποχής, αλλά και μαρτυρίες δημοσιογράφων – όπως οι Γιώργος Βότσης, Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος. Λίνα Αλεξίου, Χρήστος Πασαλάρης, Βασίλης Νικολόπουλος, Σεραφείμ Φυντανίδης και καλλιτεχνών, όπως οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ελπίδα, που υπέστησαν τη λογοκρισία, η εκπομπή σκιαγραφεί τους μηχανισμούς με τους οποίους διαμορφώνονταν τότε η δημόσια γνώμη. Παράλληλα, αξιοποιεί ντοκουμέντα και τεκμήρια από το αρχείο της ΕΡΤ, μέσα από τα οποία καταγράφεται ανάγλυφα η εικόνα της εποχής, ενώ παρουσιάζει λογοκριμένους δίσκους και ιστορίες «κομμένων» τραγουδιών.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο οπτικό υλικό με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και θεωρητικό της χούντας Γεώργιο Γεωργαλά σε ομιλίες και περιοδείες, καθώς και το λογοκριμένο φιλμ από τη δίκη του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...