Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Όλα για την Υγεία mou»: Πίεση: από τα ψηλά στα χαμηλά


Περίπου οι μισοί από  τους υπερτασικούς που ζουν στην χώρα μας δεν γνωρίζουν ότι έχουν  αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης, παρότι σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει  πάνω από ένα πιεσόμετρο και η  μέτρηση της πίεσης θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι εθνική μας συνήθεια. Στην εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που μεταδίδεται το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στις 17.00 από το MEGA, οι ειδικοί εξηγούν ότι η πιο επικίνδυνη πίεση για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αυτή που μένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι απαραίτητα αυτή που ανεβαίνει απότομα. Τονίζουν ότι η υπέρταση κληρονομείται κυρίως από την μητέρα στα παιδιά αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνισή της, το έντονο και διαρκές στρες, ο υπερβολικός θόρυβος αλλά και ο σύγχρονος τρόπος διατροφής.

Χαρακτηρίζουν ύπουλη πάθηση την υπέρταση, καθώς μόνον ένας στους δέκα ασθενείς παραπονιέται για πονοκέφαλο ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα της εκπομπής αναλύει το φαινόμενο της προϋπέρτασης και παρουσιάζει τους λόγους που η υπέρταση πλέον εμφανίζεται ακόμη και σε νέους ανθρώπους.

Επίσης, οι τηλεθεατές έχουν  τη δυνατότητα να δουν με πολύ παραστατικό  τρόπο πώς πρέπει να γίνεται σωστά  η μέτρηση της πίεσης αλλά και  να κατανοήσουν γιατί οι μετρήσεις  μπορούν πολλές φορές να τους ξεγελάσουν. Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο  στούντιο είναι αφιερωμένο στην διατροφή και την υπέρταση, τις «παγίδες» που κρύβει η διατροφή στην καφετέρια αλλά και μύθους που αφορούν τη χρήση του αλατιού, καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο σημαντικό να περιορίσουμε το νάτριο και να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας από ό,τι να περιορίσουμε το αλάτι.

Οι επιστήμονες επιμένουν  ότι η άσκηση σε καθημερινό επίπεδο, ακόμη κι αν είναι διακεκομμένη, μπορεί να λειτουργήσει ως χάπι για  την υπέρταση και εξηγούν γιατί  το κολύμπι είναι ίσως η καλύτερη μορφή άσκηση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ακόμη, προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα φάρμακα που “ρίχνουν” απότομα την πίεση, όπως τα υπογλώσσια και τονίζουν γιατί τα σημερινά φάρμακα κατά της υπέρτασης είναι πιο αποτελεσματικά από ό,τι παλαιότερα.

Η εκπομπή παρουσιάζει  και μια νέα επεμβατική μέθοδο, που βοηθά τους ανθρώπους με ανθεκτική  υπέρταση, με πίεση δηλαδή που δεν  μειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα  με κανένα μέσο, να ελέγξουν τις τιμές  της με απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...