Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη (29 Μαρτίου 2011), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο (σε δύο μέρη) της σειράς ντοκιμαντέρ «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, παραγωγής 2005.
Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας μιλά για τη διαδικασία δημιουργίας ενός θεατρικού έργου, για τους χαρακτήρες των έργων του και για τον τρόπο γραφής του. Διηγείται την εμπειρία της πρώτης θεατρικής παράστασης που παρακολούθησε, μιλά για την επίδραση του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και εξηγεί το πώς ξεκίνησε να γράφει κείμενα για το θέατρο.
Αναφέρεται, επίσης, στις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις το 1950 και το 1955 στο Εθνικό Θέατρο. Περιγράφει τα νεανικά του χρόνια στο Μεταξουργείο και τα ερεθίσματα των έργων του, καθώς την εμπειρία του από την κράτηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Στο επεισόδιο προβάλλονται φωτογραφίες, αφίσες και εξώφυλλα βιβλίων του, αλλά και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, παρουσιάζονται στιγμιότυπα από την ιστορική συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη το 1988 στο Μαουτχάουζεν, με την Μαρία Φαραντούρη, την Ελινοάρ Μοάβ και την Ανατολικογερμανίδα Γκιζέλα Μαϊ, οι οποίες ερμήνευσαν μελοποιημένα ποιήματα του Καμπανέλλη από το «Μαουτχάουζεν».
Στο δεύτερο μέρος, ο Ι. Καμπανελλης αναφέρεται στο θεατρικό είδος με το οποίο ασχολήθηκε και στις προσωπικές του απόψεις για τη διαδικασία της θεατρικής συγγραφής. Μιλά για την περίοδο που ήταν Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και για τις θεατρικές διασκευές έργων που παρουσιάζονταν στο ραδιόφωνο. Αφηγείται τη γνωριμία του με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία στάθηκε αφορμή για να γράψει τη «Στέλλα». Αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Νίκο Κούνδουρο στην ταινία «Ο Δράκος», καθώς και στα έργα του «Το Κανόνι και το Αηδόνι»(1968-1969) και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (1973). Το ντοκιμαντέρ προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.