Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Άκης Πετρετζίκης: Μύθοι και αλήθειες για καλές και κακές τροφές

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ανθυγιεινά τρόφιμα το κρέας, τις πατάτες, το ψωμί, τα παγωτά. Όμως, συχνά αυτό που  θεωρούμε ανθυγιεινό μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι υγιεινό αλλά και το αντίστροφο. Τα λαχανικά που σωτάρονται σε βούτυρο, τα όσπρια που “κολυμπούν” στο λάδι και η φρουτοσαλάτα που ενισχύεται γευστικά με μέλι, σαντιγύ και χυμούς φρούτων, μπορούν να μετατραπούν σε ανθυγιεινές επιλογές. 

Η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou», με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που μεταδίδεται το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, στις 17.20, από το MEGA, επιχειρεί να απενοχοποιήσει αρκετές τροφές που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ανθυγιεινές και αποδεικνύει με τη συμβολή των επιστημόνων ότι η ποσότητα, η συχνότητα αλλά και ο τρόπος που τις παρασκευάζουμε μπορούν να τις μετατρέψουν σε επιτρεπτές, ακόμη και υγιεινές επιλογές στο διαιτολόγιο μας. Οι συγκρίσεις που γίνονται όσον αφορά το κρέας είναι άκρως εντυπωσιακές καθώς φαίνεται ότι ένα στήθος κοτόπουλο με την πέτσα είναι πιο ανθυγιεινή επιλογή από ένα ψητό ψαρονέφρι και ότι ένα μπιφτέκι γαλοπούλας μπορεί να είναι πιο παχυντικό από ένα μπιφτέκι που αποτελείται μόνο από άπαχο μοσχαρίσιο κιμά.

Η έρευνα της  εκπομπής προσπαθεί να καταρρίψει μύθους γύρω από το λάδι που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, το ψωμί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα γλυκά  και το παγωτό. Παράλληλα, με την  βοήθεια χημικού τροφίμων, αναζητά  την αλήθεια γύρω από τα τρόφιμα που παραδοσιακά θεωρούμε επιβαρυντικά για την υγεία και το βάρος μας, όπως οι κονσέρβες, τα τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κατεψυγμένα κ.ά.

Στο στούντιο  καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι ο σεφ Άκης Πετρετζίκης, ο οποίος καλείται να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν καλές και κακές τροφές αλλά και πώς ο τρόπος που μαγειρεύουμε ένα τρόφιμο μπορεί να κάνει υγιεινό ή ανθυγιεινό.

Η εκπομπή ζητά ακόμη την άποψη ενός ψυχολόγου  για το νέο «φαινόμενο» των  καιρών, την ορθορεξία, την τάση που εξελίσσεται σε ψυχαναγκασμό όλο και περισσοτέρων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια να τρέφονται απολύτως υγιεινά με συγκεκριμένες τροφές και να χρειάζονται έως και τρεις ώρες για να προετοιμάσουν ένα γεύμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...