Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Αττίλα

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολή στην Κύπρο στις 14 Αυγούστου 1974, γνωστής και ως «Αττίλας 2»... ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, δύο επετειακά αφιερώματα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, παρουσιάζεται απόσπασμα από την ταινία «Επικαίρων» της εποχής με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στις 14 και 15 Αυγούστου 1974. Στην ταινία παρουσιάζεται η άφιξη του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Μαύρου και του προέδρου της Κυπριακής Βουλής και προσωρινά προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά το ναυάγιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Καταγράφεται επίσης η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την εκδήλωση του «Αττίλα ΙΙ», με τη συμμετοχή του υπουργού Δημοσίων Έργων Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη, του υπουργού Απασχόλησης Κωνσταντίνου Λάσκαρη, του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Σόλωνα Γκίκα, του υπουργού Γεωργίας Δημητρίου Παπασπύρου και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Γεωργίου Μυλωνά. Στα πλάνα διακρίνεται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής να εξέρχεται από το κτήριο της Βουλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Στην ταινία περιλαμβάνεται και το ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο μιλά για την κατάσταση στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή.

Επίσης το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς εκπομπών με τον Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας», με τίτλο «Φάκελος Κύπρου, η εισβολή», παραγωγής 2011.

Στην εκπομπή καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία για το τι έγινε στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή, οι πρωταγωνιστές των γεγονότων.

Οι πρώην αξιωματικοί Αριστοτέλης Παλαΐνης, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Αρίστος Νικολάου, Χάρης Πατίχης, Σταύρος Σταύρου και Χρηστός Τουφεξής αποκαλύπτουν στο φακό της εκπομπής στοιχεία για τις προετοιμασίες των Τούρκων για την επικείμενη εισβολή, για την ημέρα της απόβασης των Τούρκων (20/7/1974), καθώς και για τα μοιραία λάθη των ελληνικών δυνάμεων. Αναφέρονται στον «ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ» (14/8/1974) και δίνουν τη δική τους εξήγηση για το πώς χάθηκε η Αμμόχωστος. Τέλος, κάνουν λόγο και για τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί που εγκατέλειψαν τα πεδία των μαχών, διεκδίκησαν αργότερα διακρίσεις και τιμές.

Στην εκπομπή περιλαμβάνεται οπτικοακουστικό υλικό, αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αττίλας ΙΙ», αλλά και το ηχητικό μήνυμα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Παρουσιάζονται επίσης, για πρώτη φορά, απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την κρυφή ατζέντα του Χένρι Κίσινγκερ και τα σχέδια των Αμερικανών για το μέλλον της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...