Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο «ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ» της εκπομπής «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παραγωγής 2009.

Η εκπομπή αναλύει τις διάφορες μορφές λογοκρισίας που εφάρμοζε η χούντα των συνταγματαρχών. Μέσα από εφημερίδες, δίσκους και σκίτσα της εποχής, αλλά και μαρτυρίες δημοσιογράφων – όπως οι Γιώργος Βότσης, Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος. Λίνα Αλεξίου, Χρήστος Πασαλάρης, Βασίλης Νικολόπουλος, Σεραφείμ Φυντανίδης και καλλιτεχνών, όπως οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ελπίδα, που υπέστησαν τη λογοκρισία, η εκπομπή σκιαγραφεί τους μηχανισμούς με τους οποίους διαμορφώνονταν τότε η δημόσια γνώμη. Παράλληλα, αξιοποιεί ντοκουμέντα και τεκμήρια από το αρχείο της ΕΡΤ, μέσα από τα οποία καταγράφεται ανάγλυφα η εικόνα της εποχής, ενώ παρουσιάζει λογοκριμένους δίσκους και ιστορίες «κομμένων» τραγουδιών.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο οπτικό υλικό με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και θεωρητικό της χούντας Γεώργιο Γεωργαλά σε ομιλίες και περιοδείες, καθώς και το λογοκριμένο φιλμ από τη δίκη του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Alpha check up: Υγεία - ευεξία - ισορροπία: check με τη Ζέτα Δούκα


Κάθε Κυριακή κλείνουμε ραντεβού για ένα Alpha Check up. Ιατρικές ερωτήσεις που πάντοτε είχαμε αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε να κάνουμε, απλές οδηγίες για καλύτερη υγεία, έγκυρες συμβουλές για πρόληψη και πρώτες βοήθειες, ιδέες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, tips ευεξίας και ισορροπίας είναι ορισμένα από τα θέματα τα οποία θα καλύψει η εκπομπή.

Την Κυριακή 21 Απριλίου ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά περιστατικά πνιγμού, από τροφή, σε βρέφη. Η εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών Φωτεινή Τενακετζή μας δίνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες.

Ακόμη, μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε  το διαδίκτυο και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες της κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Ειδικοί από τον χώρο του διαδικτύου μας μιλούν για την ασφάλεια των νέων και των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ η Τάμτα μας εξομολογείται πώς χειρίστηκε το θέμα του διαδικτύου καθώς και τους κινδύνους που αντιμετώπισε η κόρη της.  

Επίσης, ποια είναι η σχέση των παιδιών με την τηλεόραση; Από ποια ηλικία επιτρέπεται τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση, τι προγράμματα και για πόσες ώρες την εβδομάδα; Υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των παιδιών όταν γίνεται κατάχρηση; Γι’ αυτά τα ερωτήματα συζητούν και δίνουν απαντήσεις οι συνεργάτες της εκπομπής Χρυσάνθη Λαθήρα, παιδίατρος, Δρ. Τάσος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος -  Διατροφολόγος και Δρ. Σμαρούλα Παντελή, ψυχολόγος – συγγραφέας.

Τέλος, μαθαίνουμε περισσότερα για τη νηστεία. Με ποιους συνδυασμούς τροφών μπορούμε να νηστέψουμε χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας; Ποιες κατηγορίες ανθρώπων δεν επιτρέπεται να νηστέψουν;

Stars System!: Πώς θα μας επηρεάσουν οι τρεις εκλείψεις Απριλίου και Μαΐου


Την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 14:15, η Άση Μπήλιου μαζί με την αστρολόγο Σμάρω Σωτηράκη αναλύουν τις εκλείψεις. 

Πώς θα μας επηρεάσουν οι τρεις εκλείψεις Απριλίου και Μαΐου σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο; Τι θα φέρουν για κάθε ζώδιο;

Ακόμη, τι προβλέπει ο  αστρολόγος Θανάσης Ματσώτας για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και για τις σχέσεις Μέρκελ - Πούτιν; Τι μας λέει για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, Stars System!

Κορίτσια που μεγάλωσαν νωρίς: 3 ιδρύματα, 3 κορίτσια, 3 ιστορίες εγκατάλειψης


«Αυτό που  θέλω δεν μπορεί να μου το δώσει  κανένα ίδρυμα.
Θέλω κάποιον  να τον φωνάζω μαμά και μπαμπά»

Οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στις 24.00 στο MEGA συνεχίζουν την έρευνα για τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, παρουσιάζοντας, σε αυτή τη δεύτερη εκπομπή, ιστορίες κοριτσιών που μεγάλωσαν νωρίς.

Τι προσφέρει λοιπόν η Πολιτεία σε ένα παιδί που πρέπει να αποχωριστεί τους γονείς του, είτε γιατί εκείνοι δεν μπορούν να το φροντίσουν, είτε γιατί τα δικαστήρια κρίνουν ότι πρέπει να απομακρυνθεί από το σπίτι του;
Πού πάνε αυτά τα παιδιά όταν πια ενηλικιωθούν, τι λύσεις έχουν;
Πώς θα προστατευθούν τα παραμελημένα και πολλές φορές κακοποιημένα παιδιά, μέσα στην οικονομική κρίση;

Με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν οι εθελοντές;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του έζησαν από μια μέρα σε τρία διαφορετικά ιδρύματα προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις κουβέντες των παιδιών και να βγάλουν συμπεράσματα για τις συνθήκες που τα έφεραν σε αυτή τη θέση.

Μεταξύ άλλων στην εκπομπή μιλούν:

- η Λίζα, 16 χρόνων

Η Λίζα έχει κακοποιηθεί από τον  πατέρα της και έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση μέσα στο ίδιο της  το σπίτι. Ζει σε ιδρύματα 13 από τα 16 χρόνια της ζωής της. Τώρα ζει στην «Αγία Βαρβάρα», δεν θέλει όμως να έχει φίλους, νιώθει προδομένη από τους ανθρώπους και το μόνο που της αρέσει είναι να παίζει κιθάρα στο δωμάτιο της.

- η Βάνια, 22 χρόνων

Η Βάνια μεγάλωσε στον «Καλό Ποιμένα» δίπλα στις γραμμές  του τρένου, στα Καμίνια του Πειραιά. Εκεί την πήγε η μητέρα της γιατί κάποια στιγμή αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσε να την μεγαλώσει μόνη της. Δεν είχε σύζυγο και η Βάνια δεν είχε πατέρα. «Μια ανύπαντρη μητέρα σε γειτονιά του Ρέντη ήταν μεγάλο σκάνδαλο» λέει σήμερα η Βάνια προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της μητέρας της.

- η Μαρία, 23 χρόνων

Η Μαρία γεννήθηκε  σε ένα χωριό της Ρουμανίας, υιοθετήθηκε  από μια ελληνική οικογένεια κι έζησε  για πολλά χρόνια σε ένα αγρόκτημα μιας επαρχιακής πόλης χωρίς να πηγαίνει σχολείο και χωρίς να έχει επαφή με άλλους ανθρώπους εκτός από τους θετούς της γονείς. Μόλις ενηλικιώθηκε το έσκασε, ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε προστασία στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Για την απόφαση της μητέρας της να την δώσει για υιοθεσία λέει: «Την αγαπάω την μαμά μου και θεωρώ ότι μια μητέρα για να αποχωριστεί το παιδί της πρέπει να το αγαπάει πάρα πολύ».

 Η έρευνα των «Πρωταγωνιστών» διεξήχθη:

Στην Στέγη Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν» του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την «Αγία Βαρβάρα» στη  Νέα Σμύρνη - παράρτημα του Κέντρου  Προστασίας του Παιδιού «Η Μητέρα».

Και σε ένα από τα σπίτια της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», που σήμερα προσφέρει φροντίδα σε 45.000 παιδιά.

 «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, στις 24.00, στο MEGA

H Βέρα Γουάνγκ στο Gossip Girl


To “Gossip Girl” λανσάρει μόδα και οι νεαρές κοπέλες «κοπιάρουν» τις νέες τάσεις για αυτό έχει χαρακτηριστεί το “Sex and the City, της νεότερης γενιάς”.  Αυτά δημοσιεύουν οι “New York Times” και η σειρά το επιβεβαιώνει υποδεχόμενη στα πλατό της την παγκοσμίου φήμης αμερικανίδα κινεζικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας, Βέρα Γουάνγκ.

Το επεισόδιο, στο οποίο εμφανίζεται η γνωστή σχεδιάστρια, είναι το 11ο του 5ου κύκλου με τίτλο «The End of an Affair?» και θα προβληθεί το Σάββατο 27 Απριλίου στις 18:00.

Η Μπλερ ετοιμάζεται  για την ημέρα του γάμου  της και τα τρεχάματα για το «τέλειο» νυφικό έχουν ήδη ξεκινήσει. Ποια ιδανικότερη σχεδιάστρια για τη δημιουργία του νυφικού της από την ίδια τη Βέρα Γουάνγκ. Άλλωστε η Μπλερ δεν είναι μια απλή νύφη αλλά μια μέλλουσα πριγκίπισσα. Για τη μεγάλη εκείνη μέρα πρέπει όλα να είναι αψεγάδιαστα.

Η πασίγνωστη σχεδιάστρια, υποδυόμενη φυσικά τον εαυτό της, εμφανίζεται σε ένα από τα κεντρικά καταστήματά της στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου υποδέχεται τη Μπλερ για πρόβα νυφικού. Το νυφικό, που τελικά επιλέχθηκε, αποτελεί κομμάτι της φθινοπωρινής κολεξιόν τής σχεδιάστριας για το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί  πως για τις παρανύμφους, η  σχεδιάστρια, δημιούργησε μια ολοκαίνουρια σειρά ρούχων, αποκλειστικά για το «Gossip Girl», την οποία ονόμασε “White” και μετά την προβολή του επεισοδίου στις ΗΠΑ, τη διέθεσε από τις μπουτίκ, όπου έγινε κοσμοσυρροή.

Η Βέρα Γουάνγκ δήλωσε «η εμφάνισή μου στη σειρά ίσως να είναι και η τελευταία guest star εμφάνισή μου στην τηλεόραση. Δεν θα το αποτολμούσα αν δεν ήμουν και η ίδια μεγάλη “φαν” της σειράς, αλλά και των στιλιστικών επιλογών των πρωταγωνιστών».    

Enhanced by Zemanta

Έτσι Απλά: Ανανεώστε το σπίτι με φθηνά υλικά


Έτσι Απλά μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις. Με κέφι και φαντασία, με λίγο ελεύθερο χρόνο και ελάχιστα χρήματα. 

Τέσσερις νέες και δυναμικές γυναίκες, η Κέλλυ Καρυπίδη, installation artist, η Ιωάννα Κουτσιουμάρη, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και οι αρχιτέκτονες Αγγελική Παλαμίδη και Νατάσα Σκρινή, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, αποδεικνύουν ότι η δημιουργικότητα δεν απαιτεί πολύ χρόνο ή χρήμα, ούτε ιδιαίτερες δεξιότητες. Οι συμβουλές τους εμπνέουν και βοηθούν, δίνουν λύσεις και διασκεδάζουν. Μαζί τους, αξιοποιούμε τα παλιά αντικείμενα και τους δίνουμε νέα χρήση, οργανώνουμε τους χώρους, ανανεώνουμε τον κήπο, με γνώμονα την αισθητική και τη λειτουργικότητα. Ακόμη, η Αρετή Μουλακάκη παρουσιάζει βασικές τεχνικές μαγειρικής και ετοιμάζει έξυπνες και δημιουργικές συνταγές. Και όταν ξεκινήσουμε να δημιουργούμε, η αυτοπεποίθηση και η ικανοποίηση της δικής μας δημιουργίας θα φέρει μόνο χαμόγελα, Έτσι Απλά!

Την Κυριακή 21 Απριλίου, η Κέλλυ, η Ιωάννα, η Αγγελική και η Νατάσα προτείνουν τρόπους, για να ανανεώσουμε το σπίτι με φθηνά υλικά, το σχοινί, το χαρτί και το πλαστικό. Μαθαίνουμε, πώς φτιάχνεται ένα χαλί υψηλής αισθητικής με σχοινιά, πώς μεταμορφώνονται μπουκάλια και γλάστρες από το ίδιο υλικό, πώς ένα βαρετό κεφαλάρι, αποκτά ξεχωριστό στυλ και πώς τα πλαστικά μπουκάλια μετατρέπονται σε νέα όμορφα και χρηστικά σκεύη. Τέλος, η Αρετή αποκαλύπτει τα μυστικά της τεχνικής μπρεζέ παρουσιάζοντας μια συνταγή με κότσι αρνιού και λαχανικά στον ατμό.

Έτσι  Απλά, αλλάζουμε την καθημερινότητά μας δημιουργικά, κάθε Κυριακή στις 15:10, στον Alpha.

Enhanced by Zemanta

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Μπακαλιαροκροκέτες και χαλβά


H Νταϊάν το Σάββατο επιστρέφει στο σπίτι από κάποιες εξωτερικές δουλειές. Έχει αργήσει και πρέπει να ετοιμάσει για την οικογένειά της κάτι νόστιμο και γρήγορο. Η πρώτη της συνταγή είναι ραβιόλια με τυρί και καπνιστό χοιρινό, πιπεριές Φλωρίνης και ελιές Καλαμών. Η δεύτερη συνταγή της, ένα πιάτο αγαπητό και γνωστό σε όλους μας: φασολάκια γιαχνί με δυόσμο και λιαστή ντομάτα.

Η μαμά Νταϊάν σήμερα έχει διάθεση για να ετοιμάσει κλασσικά πιάτα με άρωμα Ελλάδας, όπως μπακαλιαροκροκέτες και χαλβά.

Η καταξιωμένη chef την Κυριακή έχει καλεσμένο τον αρχιτέκτονα Γιώργη Λαμπαθάκη με τον οποίο συζητούν για κάποιες αλλαγές που θα ήθελε να κάνει στην κουζίνα της έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί να κάνει μαθήματα μαγειρικής εκεί. Η Νταϊάν ετοιμάζει μία έκπληξη στον Γιώργη, ο οποίος κατάγεται από τη Σκύρο και του μαγειρεύει Σκυριανή λαδόπιτα. Και ο Γιώργης όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια και μαγειρεύει λουκάνικα με φασόλια για να ευχαριστήσει τη Νταϊάν.

Η Νταϊάν ακουμπάει τα λαχανικά και τα φρεσκοπλυμένα φρούτα στο πάσο της. Τη συνταγή για το φαγητό που θα μαγειρέψει σήμερα της την έχει δώσει η φίλη της, η Νίκη από την Κύπρο. Το δεύτερο πιάτο που ετοιμάζει η μαμά Νταϊάν είναι λαχανάκια Βρυξελλών ψημένα με μέλι.

Τι  θα φάμε σήμερα μαμά; κάθε Σαββατοκύριακο στις 20:00, στον Alpha.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ψηφιακές εκπομπές για Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο στο τέλος Μαΐου


Στις 02.00 τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2013 ξεκινά η ψηφιακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο Νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο Νομό Χανίων και διακόπτεται η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος. Περίπου 350.000 κάτοικοι του νησιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με την κάλυψη των πόλεων του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων, καθώς και τμημάτων των νομών αυτών.

Οι τηλεθεατές που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» και «Μαλάξα» θα έχουν σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και «είδωλα», έχοντας διασφαλίσει ότι η κεραία της εγκατάστασής τους είναι στραμμένη προς τα κέντρα αυτά και με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή, τεχνολογίας MPEG4 τον οποίο και να συντονίσουν στις παρακάτω συχνότητες με έναρξη ψηφιακής εκπομπής (31 Μαΐου 2013).

Οι συχνότητες όπου θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών είναι:

Για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά»:
- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz)
- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz)
- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz)

Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:
- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz)
- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz)
- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz)

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η «καναλάρχης» του MEGA, Πόλυ, συζητά για όλες τις αποτυχημένες δίαιτες


Αυτή την περίοδο  οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν με ένα  μαγικό τρόπο να χάσουν τα περιττά  τους κιλά με στόχο να βγουν στην παραλία. Ξεχνούν τα λάθη που προηγήθηκαν  και αναζητούν την εύκολη λύση στις «δίαιτες – εξπρές». Η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou», με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που μεταδίδεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 στις 17.00 από το MEGA, καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα;».

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι  δεν χάνουμε όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό το περιττό βάρος και επισημαίνουν ότι μια δίαιτα είναι καταδικασμένη να αποτύχει όταν εμπεριέχει το στοιχείο της στέρησης. Παράλληλα, αναθεωρούν την άποψη ότι η δίαιτα «φαίνεται» στη ζυγαριά καθώς λένε ότι η καλύτερη ένδειξη για την απώλεια λίπους είναι η ζώνη μας. Ακόμη, απαντούν αν είναι σωστός ο «ψυχαναγκασμός» να ζυγίζουμε με γραμμάρια τις τροφές, αν κάθε δίαιτα πρέπει να έχει συγκεκριμένες θερμίδες αλλά και πότε «κολλάει» ο δείκτης της ζυγαριάς σε μια δίαιτα.

Η εκπομπή παρουσιάζει  με έξυπνο τρόπο τα λάθη που κάνουμε  στις μερίδες της τροφής όταν είμαστε  σε δίαιτα, την καθοριστική σημασία  που έχει το μέγεθος του πιάτου που τρώμε, αλλά και τα «μαθηματικά» μιας δίαιτας, δηλαδή τις θερμίδες που μπορούμε να “κερδίσουμε” καθημερινά χωρίς απαραίτητα να στερηθούμε την γεύση.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης  ρωτά τους επιστήμονες αν είναι εφικτός  ο στόχος της απώλειας ακόμη και  οκτώ κιλών μέσα σε ένα μήνα και  παίρνει την απάντηση ότι αυτό μπορεί να συμβεί υπό προϋποθέσεις ακολουθώντας τέσσερα νέα πρότυπα δίαιτας, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή αλλά καταδικασμένα να αποτύχουν σε βάθος χρόνου.

Η «καναλάρχης» του MEGA, Πόλυ, υποδέχεται στο κομμωτήριο της τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και συζητά μαζί του για όλες τις αποτυχημένες δίαιτες που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Η ηθοποιός Σοφία Καλεμκερίδου αποκαλύπτει στην εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou» γιατί σταμάτησε να κάνει δίαιτα.

Η έρευνα της εκπομπής εξετάζει, ακόμη, τις ακραίες μορφές άσκησης που είναι στη μόδα τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Αμερική, οι οποίες υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα απώλειας βάρους μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι οι επεμβάσεις παχυσαρκίας δεν είναι μια μορφή «δίαιτας» για να χάσει κάποιος γρήγορα κιλά αλλά μέθοδος αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας.

3 Χρόνια – 3 Μνημόνια Πίσω απ’ όσα ζήσαμε


Α’ μέρος, Τετάρτη, 17 Απριλίου, στις 24:00


Τρία  χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στη δίνη των Μνημονίων. Από τον Μάιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή μας και αποφάσεις που σφράγισαν το μέλλον μας. Ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης επιχειρεί μία ιστορική αποτίμηση όσων ζήσαμε αλλά και όσων διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο τα τελευταία τρία χρόνια.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 24:00, θα προβληθεί το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία διήρκησε τρεις μήνες και πραγματοποιήθηκε επιτόπου στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μέσα από μία σειρά  αποκλειστικών συνεντεύξεων που εξασφάλισε για τον Alpha από την Ουάσινγκτον, τη Βοστόνη, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Θάνος Δημάδης, - ο οποίος κάλυψε την ελληνική κρίση από το 2010 μέχρι και σήμερα ως ανταποκριτής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον και τα Ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες - αποκαλύπτει το παρασκήνιο, ερμηνεύει γεγονότα και αναλύει συσχετισμούς.

Ανώτατα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του  Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και κορυφαίοι διανοητές όπως ο Νόαμ Τσόμσκυ μιλούν στον Alpha, δίνοντας σε όλους μας τη δυνατότητα να δούμε πίσω απ' όσα ζήσαμε.

Στο πρώτο μέρος, την Τετάρτη 17 Απριλίου, πρόσωπα–κλειδιά αλλά και γνωστοί αναλυτές επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, όπως: Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάιο του 2010; Ποιο ήταν το ιστορικό λάθος του Ντομινίκ Στρος Καν στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης; Πώς αντιδρά ο Πολ Τόμσεν στα δημοσιεύματα περί εναντίωσής του στην ελληνική αναδιάρθρωση το 2010; Πώς απαντά ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, στους ισχυρισμούς Ρουμελιώτη ότι η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;  Τι άλλαξε στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης από το ΔΝΤ η έλευση της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της επικεφαλής του Ταμείου; Πώς ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίσπκυ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ντομινίκ Στρος Καν, περιγράφει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου; Ποια ήταν τα μεγάλα λάθη των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς τους για την Ελλάδα; Ποιοι επέβαλαν το δόγμα της «ανελέητης λιτότητας» στη χώρα και γιατί; Τι λένε οι Βρυξέλλες για τη βαθιά ύφεση στην Ελλάδα και που την αποδίδουν;

3 Χρόνια  – 3 Μνημόνια, Πίσω απ’ όσα ζήσαμε, την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 24:00, στον Alpha.

Πάμε Πακέτο: Η «συγνώμη» της μητέρας της, θα έχει αντίκρισμα;


Νέες ιστορίες, απροσδόκητες συναντήσεις, δυνατά συναισθήματα. Η Βίκυ Χατζηβασιλείου ανοίγει, για όγδοη σεζόν, πακέτα που αποκαλύπτουν συγκλονιστικές αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου, το Πάμε Πακέτο θα μας συγκινήσει και θα μας ξαφνιάσει με δύο συγκλονιστικές ιστορίες.

Η αποστολέας του  πρώτου πακέτου έρχεται με την  ελπίδα να συναντήσει την βιολογική  της μητέρα, αδιαφορώντας για όσα έχει ακούσει για την καταγωγή της. Αν και ήξερε από μικρή ότι ήταν υιοθετημένη, ποτέ δεν αναζήτησε τις ρίζες της. Όλα άλλαξαν από τη στιγμή που έγινε και η ίδια μητέρα. Τότε προσπάθησε να ερμηνεύσει την κίνηση της βιολογικής της μητέρας να την αποχωριστεί, χωρίς όμως να μπορεί να σκεφτεί πειστικές δικαιολογίες. Θεωρεί ότι μια μάνα μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να σταθεί κοντά στα παιδιά της. Άραγε πώς θα αισθανθεί η Νόπη, όταν μάθει πως είναι το πέμπτο από τα έξι παιδιά της βιολογικής της μητέρας κι ότι μόνο εκείνη επιλέχτηκε να δοθεί για υιοθεσία; Η «συγνώμη» της μητέρας της, θα έχει αντίκρισμα;

Το άνοιγμα  του δεύτερου πακέτου θα προσπαθήσει  να ενώσει δύο αδέρφια μετά από  τριάντα χρόνια. Ο τρίχρονος Κωνσταντίνος με την λίγων μηνών αδερφή του είχαν βρεθεί αγκαλιά εγκαταλελειμμένοι στο δρόμο, από την ίδια τους την μητέρα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα πέρασαν σε ιδρύματα και σε σπίτια τροφών με σωματική κακοποίηση, πείνα και καθόλου αγάπη. Πάντα ο ένας είχε τον άλλο για προστάτη και από τόσο μικροί έμαθαν να αντέχουν στα δύσκολα, ώσπου ξαφνικά χωρίστηκαν. Η Νεκταρία σε ηλικία εννέα ετών δόθηκε για υιοθεσία και από τότε δεν είχε κανένα νέο από τον αδερφό της. Eλπίζει να τον σφίξει ξανά στην αγκαλιά της, αφού δεν υπήρξε μέρα που να μην τον σκέφτεται. Ποια είναι τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν για την βιολογική της μητέρα που σοκάρουν; Ποια ήταν η τύχη του Κωνσταντίνου μετά τον αποχωρισμό από την αδερφή του;

Το Πάμε Πακέτο συνεχίζει για όγδοη σεζόν, δυνατότερο από ποτέ.


Όσα μου κρύβεις - Ποια είναι η δική σου αλήθεια;


Την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 23:00, το Όσα μου κρύβεις ξετυλίγει την ιστορία της Αντιγόνης που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Η 26χρονη Αντιγόνη εργάζεται τον τελευταίο χρόνο σε έναν οίκο νυφικών που διατηρεί η 45χρονη Καίτη. Οι δυο γυναίκες έχουν πολύ καλές σχέσεις, καθώς η Καίτη εκτιμά το ήθος και την εργατικότητα της νεαρής κοπέλας. Η Αντιγόνη όμως εμφανίζεται κάποιες φορές στη δουλεία με μώλωπες στο σώμα της, κάτι που βάζει σε υποψίες την Καίτη ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Οι υποψίες της επιβεβαιώνονται όταν γνωρίζει τον πατέρα της Αντιγόνης, τον Νίκο, και πείθεται πως αυτός είναι η αιτία για τα σημάδια της κοπέλας. Μοιράζεται με τον σύζυγό της τις ανησυχίες της, εκείνος ωστόσο πιστεύει ότι είναι υπερβολική και πως ασχολείται διαρκώς με την Αντιγόνη λες και είναι κόρη της.

Τα πράγματα θα πάρουν διαφορετική τροπή όταν η νεαρή κοπέλα αρχίζει να ζητάει προκαταβολές από τον μισθό της. Η Καίτη προσπαθεί να τη διευκολύνει, όμως όταν κάποια στιγμή δεν μπορεί να της δώσει το ποσό που ζητάει, η Αντιγόνη εμφανίζεται την επόμενη ημέρα άσχημα χτυπημένη στο πρόσωπο…

Όσα μου κρύβεις, κάθε Πέμπτη στις 23:00 στον Alpha.

Αυτοψία στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων


Αυτή την  εβδομάδα η Αυτοψία ανοίγει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Έχει δικαίωμα η Ελλάδα για πολεμικές αποζημιώσεις; Θα αποπληρωθεί ποτέ το κατοχικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί; Τι λένε οι συγγενείς των θυμάτων των σφαγών σε Δίστομο και Καλάβρυτα; Ποιοι Γερμανοί συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της Ελλάδας; Τι υποστηρίζουν Γερμανοί πολίτες;

Ο Αντώνης Σρόιτερ  συναντά τον πρώην Υπουργό  και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο και του θέτει επίκαιρα ερωτήματα για το θέμα. Τι απαντά στο ερώτημα γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν τις πολεμικές αποζημιώσεις; Επίσης, ο Γερμανός Χάγκεν Φλάϊσερ, καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας, μιλάει στον Αντώνη Σρόιτερ για το κατοχικό δάνειο αλλά και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Επίσης, θύματα της θηριωδίας των Γερμανικών στρατευμάτων περιγράφουν στην κάμερα της εκπομπής τις στιγμές που βίωσαν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γλίτωσαν από την εκτέλεση.
Τέλος, Γερμανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων, επισημαίνουν τα λάθη που έχουν κάνει οι Έλληνες πολιτικοί ενώ Γερμανοί, οι οποίοι ζουν στη χώρα μας και συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ των αποζημιώσεων, εξηγούν γιατί το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο.

Αυτοψία σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, κάθε Πέμπτη στις 24:00

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Στις 6.30 θα ξεκινάει το δελτίο του Alpha



Ο Alpha μπαίνει, για μια ακόμη φορά, στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και με σημαντικές κινήσεις θα προσφέρει στους τηλεθεατές μια πιο ολοκληρωμένη, ουσιαστική, άμεση και αντικειμενική εικόνα της επικαιρότητας. Από τη Δευτέρα 22 Απριλίου, και κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha καθώς και το μεσημβρινό δελτίο ενισχύονται και αυξάνουν κατά μισή ώρα τη διάρκειά τους. Έτσι, το μεσημβρινό δελτίο ξεκινάει στις 12:00 και το κεντρικό στις 18:30.

Σε μια εποχή όπου τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα αλλάζουν και οι πολίτες αναζητούν την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, ο Alpha ενισχύει το ενημερωτικό του προφίλ δίνοντας στην επικαιρότητα τον χρόνο και τον χώρο που απαιτούν οι εξελίξεις.

Δυναμικό, μαχητικό, αποκαλυπτικό, αξιόπιστο και με άποψη, το Alpha News θα είναι κοντά στον πολίτη. Για να καταγράψει τον σφυγμό της επικαιρότητας και να παρουσιάσει αντικειμενικά τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους. Για να αναδείξει όλες τις πλευρές της είδησης, μέσα από ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις από τα κέντρα αποφάσεων και συνεντεύξεις σημαντικών προσώπων. Για να προβάλει σημαντικά κοινωνικά θέματα, μέσα από έρευνες και αποστολές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Το ενημερωτικό προφίλ του Alpha οικοδομείται επίσης με τις επιτυχημένες εκπομπές «Αυτοψία», με παρουσιαστή τον Αντώνη Σρόιτερ και «Alpha Δημοσκόπηση», με παρουσιάστρια την Κάτια Μακρή. Στο πλαίσιο της έμφασης του ενημερωτικού προφίλ του σταθμού έχουν προγραμματιστεί δύο έκτακτες εκπομπές δημοσιογραφικής έρευνας του Θάνου Δημάδη, με τον τίτλο «3 Χρόνια – 3 Μνημόνια», ενώ τον Μάιο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του σταθμού η νέα ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Μάνεση, «60’ Ελλάδα», ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα της κρίσης.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Alpha Δημοσκόπηση για λίστα Λαγκάρντ και με ανατροπές


Σε μία κρίσιμη κοινωνική  και πολιτική συγκυρία για τη χώρα, ο Alpha βρίσκεται σε διάλογο με την κοινωνία μέσα από τη μηνιαία, ενημερωτική εκπομπή Alpha Δημοσκόπηση, με την Κάτια Μακρή.

Την Τρίτη, 16 Απριλίου, η εκπομπή θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Alpha και της Marc για την άποψη των πολιτών αναφορικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, τις εξελίξεις στην οικονομία και τη διερεύνηση των ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι πολίτες  παίρνουν θέση: Ποια είναι η εκτίμησή τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα; Ποια είναι η θέση τους για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Τι λένε για την εφαρμογή του φόρου στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και το 2013; Πώς βλέπουν το μέτρο εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο σε δόσεις;

Επίσης, πώς  σχολιάζουν τις σκηνές έντονης αντιπαράθεσης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ; Τι λένε για τις εκτιμήσεις ότι κάποιοι τορπιλίζουν την έρευνα επιδιώκοντας την κάλυψη των ευθυνών; Πιστεύουν ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια;

  Τέλος, πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και τους υπουργούς; Ποια είναι η γνώμη τους για την αντιπολίτευση; Ποιους πολιτικούς αρχηγούς εμπιστεύονται; Τι θα ψήφιζαν εάν είχαμε σήμερα εκλογές;

Στο στούντιο της  εκπομπής μαζί με την Κάτια Μακρή, ο Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος  της Marc, αναλύει τα αποτελέσματα της έρευνας. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχολιάζουν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.

Alpha Δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη αποκτά δύναμη στον Alpha!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...