Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Αυτοψία με τους Καλούς Σαμαρείτες της πόλης.

 
Αυτή την εβδομάδα η εκπομπή Αυτοψία και ο Αντώνης Σρόιτερ συναντούν τους Καλούς Σαμαρείτες της πόλης.

Πρόσωπα ξεχωριστά, τα οποία άλλαξαν τη ζωή τους προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας. Πρόσωπα της διπλανής πόρτας, τα οποία στέλνουν σε όλους το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη είναι η σκυτάλη που οφείλουμε να μεταφέρουμε στην επόμενη γενιά.

Κοινωνική Κουζίνα: Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο Θησείο, στην πλατεία Κουμουνδούρου, αλλά και σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά και το Μαρούσι, ο άνθρωπος της κοινωνικής κουζίνας, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία της αλληλεγγύης προσφέροντας γεύματα σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης.
Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είδε δύο παιδιά να τσακώνονται για φαγητό πάνω από τα σκουπίδια. Το πρώτο βήμα ήταν να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά φαγητό το οποίο έφτιαξε ο ίδιος. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια φίλων, διοργάνωσε ακόμη μεγαλύτερα κοινωνικά γεύματα.


Εκπαίδευση σκύλων-οδηγών: Ιωάννα Γκέρτσου – Σχολή «Λάρα»
Η Ιωάννα είναι εκπαιδεύτρια σκύλων – οδηγών. Οι εθελοντές εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών προσφέρουν πολύτιμο έργο και βοήθεια στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Εκπαιδεύουν τα σκυλιά και σε πολλές περιπτώσεις τα παραχωρούν δωρεάν βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων αλλά και βοηθώντας στην κοινωνικοποίησή τους. Παράλληλα με την εκπαίδευση, οι εθελοντές  παρέχουν ηθική, ψυχική και πρακτική στήριξη στους τυφλούς κατόχους σκύλων-οδηγών.

Εθελοντής γείτονας: Αλίκη Φιλανδριανού
Πολλοί ηλικιωμένοι ζουν στην απομόνωση και την αδιαφορία, ενώ συχνά αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Ο εθελοντής γείτονας έρχεται να προσφέρει την ανεκτίμητη, για αυτούς τους ανθρώπους, συντροφιά και φροντίδα του. Ο Καλός Σαμαρείτης της διπλανής πόρτας «υιοθετεί» έναν ηλικιωμένο, γίνεται φίλος και πολύτιμος βοηθός του. Περνάει μαζί του πολλές ώρες της ημέρας, μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, τον συνοδεύει στις αγορές και στις επισκέψεις του στους γιατρούς. 

Θεραπευτική Ιππασία: Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος
Η θεραπευτική ιππασία  είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας, στην οποία συμμετέχουν εθελοντές εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές βοηθοί. Καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ο ρόλος του εθελοντή βοηθού. Χωρίς τη συμμετοχή του τα προγράμματα δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.
Ο εθελοντής βοηθός θεραπευτικής ιππασίας δεν χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία πάνω σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια, ενθουσιασμός, διάθεση για συνεργασία και αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Εθελοντής για παιδιά με καρκίνο: Θάνος Ιωαννίδης- ΜΚΟ ΦΛΟΓΑ
Όταν ο εθελοντισμός γίνεται όπλο στη δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει ένα παιδί με την ασθένειά του τότε ο ρόλος του Καλού Σαμαρείτη αποκτά μια ιδιαίτερη αξία.
Χιλιάδες εθελοντές  σε όλη την Ελλάδα, άνθρωποι της  διπλανής πόρτας, βρίσκονται δίπλα  στο πρόβλημα και γεμίζουν την καρδιά των μικρών ασθενών με ελπίδα και δύναμη. Μία φορά την εβδομάδα, ο εθελοντής της αγάπης κατευθύνεται προς το νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και συναντά τα παιδιά. Παίζει, ζωγραφίζει και μιλάει μαζί τους. Σκοπός του να τα «ταξιδέψει», έστω και για λίγες ώρες,  μακριά από το περιβάλλον του νοσοκομείου.

Αυτοψία σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, κάθε Πέμπτη στις 24:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...