Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Σε 90 χώρες (και στην Ελλάδα) η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2014, δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε 90 χώρες του κόσμου θα υποδεχθούν τη νέα χρονιά με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου σε απευθείας μετάδοση της συναυλίας από τη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, που είχε δωρίσει ο μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.Τη συναυλία θα μεταδώσει, απευθείας, η Δημόσια Τηλεόραση.


Τη Φιλαρμονική της Βιέννης θα διευθύνει για δεύτερη φορά (έπειτα από την 1η Ιανουαρίου το 2009), ο διάσημος αργεντινο-ισραηλινής καταγωγής αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, που διατελεί σήμερα γενικός μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου και μουσικός διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου.

Ο μεγάλος αρχιμουσικός ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος κατά τη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας 2014, η οποία συμπίπτει με τα 25 χρόνια της δικής του συνεργασίας με τη Φιλαρμονική της Βιέννης.

Εδώ και πάνω από 70 χρόνια από την επίσημη καθιέρωσή της, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι αφιερωμένη στη μουσική δυναστεία των Στράους. Το ίδιο θα συμβεί και αυτή φορά, ωστόσο στο πρόγραμμα έχει ληφθεί υπόψη η 150ή επέτειος (την 11η Ιουνίου του 2014) της γέννησης του Ρίχαρντ Στράους, όπως επίσης και η 100ή επέτειος (τον Αύγουστο του 2014) από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ θα θέσει στο επίκεντρο του προγράμματος της συναυλίας τα έργα των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, από τα βαλς, τις γρήγορες πόλκες μέχρι τα μαρς-εμβατήρια. Επιπλέον, αντί για τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του γιου Γιόχαν Στράους, θα παρουσιάσει περισσότερο τον λιγότερο γνωστό αδελφό Γιόζεφ Στράους, με επτά έργα του, επίσης επτά του γιου Γιόχαν και δύο του πατέρα Γιόχαν Στράους.

Στη συναυλία -η οποία θα μεταδοθεί για 56η χρονιά στη σειρά από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, τη φορά αυτή σε συνολικά 90 χώρες του κόσμου- θα ακουστεί επίσης από ένα έργο των Ρίχαρντ Στράους, Γιόζεφ Λάνερ, Γιόζεφ Χέλμερσμπεργκερ και Λέο Ντελίμπ.

Για τα εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση έχει φροντίσει να παρουσιάζεται ενδιάμεσα, πέρα από την απευθείας μετάδοση από το βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, ζωντανή εικόνα με το φημισμένο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Βιέννης που φέτος θα χορεύει στο πρόσφατα ανακαινισθέν βιεννέζικο ανάκτορο «Λίχτενσταιν».

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν σχεδόν 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα έργα τους, ιδιαίτερα με εκείνα του γιου Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.

Σε όλη την πορεία της -από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά- η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...