Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η Έλλη Στάη σπάει τη σιωπή της: Μιλάει για την ΕΡΤ, το δελτίο, την ΕΔΕ που διατάχτηκε

Η Έλλη Στάη μετά την απομάκρυνση της από δελτίο ειδήσεων, την ΕΔΕ που διατάχτηκε για την διερεύνηση του θέματος και το σχετικό πόρισμα απαντάει σ΄όλα και σ΄όλους.

Η γνωστή παρουσιάστρια λίγο πριν από την επιστροφή της στις ειδήσεις της ΝΕΤ παραχώρησε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κατσαντώνη.

- Τέλος καλό, όλα καλά;
Πίστευα ότι εκεί θα κατέληγε, γιατί ήξερα από την αρχή ότι δεν ήταν θέμα αυτό να ασχοληθούμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί κανείς να προχωράει μπροστά και να κοιτάει τα θέματα ουσίας στη δουλειά του, τα οποία είναι πάρα πολλά και πολύ σημαντικά, ιδίως αυτή την περίοδο, που είναι πολύ ιδιαίτερη για τη χώρα. Αυτό ενδιαφέρει εμένα πάρα πολύ δουλεύοντας στη δημόσια τηλεόραση. Είναι και ο λόγος για τον οποίο πήγα: πίστεψα πάρα πολύ στον ρόλο της σε αυτή τη συγκυρία και εξακολουθώ να τον πιστεύω. Και εδώ έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε, και πρέπει να την κάνουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι. 

- Τώρα ειδικά υπάρχουν και πολλοί καινούργιοι…
Πάντα υπάρχουν καινούργιοι άνθρωποι και πρέπει να κάνεις ένα restart, να ξεκινάς πάλι από την αρχή, συνεχίζοντας όμως κι αυτά που έχεις κάνει. Να κρατάς συνοχή στο καλό έργο και να κάνεις ανανεώσεις. 


- Εσείς νιώθετε δικαιωμένη από το αποτέλεσμα της ΕΔΕ;
Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι να αισθανθώ εγώ δικαιωμένη, ούτε να αισθανθεί κάποιος άλλος μειωμένος. Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η σύνθεση. Κι αυτό θα ήθελα να είναι ο άξονας στη δουλειά μας στην ΕΡΤ. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου η χώρα περνάει αυτή τη δοκιμασία, όπου έχουμε μα κυβέρνηση τρικομματική, μοντέλο το οποίο πρώτη φορά δοκιμάζουμε. Αυτό απαιτεί από τη φύση του σύνθεση. Εγώ θέλω να είμαι πρόσωπο το οποίο λειτουργεί συνθετικά. Γι΄αυτό δεν με αφορά καθόλου το «δικαιώθηκα» ‘η «δεν δικαιώθηκα» σε κάτι, το οποίο γυρνώντας προς τα πίσω δεν θα μας έχει μείνει ίσως και καθόλου. Είμαι ένας άνθρωπος που τα κακά τα πετάω πίσω. Σαν να έχω ένα σακουλάκι με πέτρες και τις πετάω γιατί δεν θέλω να προχωρήσω με βάρος. Θέλω να προχωράω ανάλαφρα μπροστά. Οπότε για μένα εκεί είναι το στοίχημα: στο πως θα συνθέσουμε τις απόψεις μας, τις αντιλήψεις μας και όλοι μαζί θα πάμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα δίνει στον πολίτη μια καθαρή και διαφανή ενημέρωση για το που πάει η χώρα.

- Πιστεύετε ότι τα δελτία ειδήσεων ανταποκρίνονται στην ανάγκη του κοινού για ενημέρωση τη συγκεκριμένη, ιδιαίτερη και απαιτητική χρονική περίοδο;
Υπάρχει πλουραλισμός στα κανάλια, όπως υπάρχει και το ζάπινγκ. Ο κόσμος μπορεί πια να βρει ενημέρωση από αρκετές πηγές-τηλεοπτικές, ιντερνετικές, ραδιοφωνικές , κι έτσι εγώ δεν θα μείνω στο ότι βλέπεις μόνο εμένα, οπότε εγώ σου παρέχω τα πάντα ή δεν σου παρέχω τίποτα. Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία πηγών που ο κόσμος μπορεί να κρίνει. Κι εγώ πιστεύω στην κρίση του. Αλίμονο κι αν δεν πιστεύαμε, έτσι; Κυρίως, όταν είναι τόσο ζωντανό όσο είναι η τηλεόραση, η οποία είναι το πιο ζωντανό μέσο που υπάρχει, περισσότερο και από το ίντερνετ. Το ίντερνετ έχει την ταχύτητα, τον πλουραλισμό, την πολυφωνία, τη δυνατότητα του σχολίου και της κρίσης, όμως δεν έχει το πρόσωπο σου. Το πρόσωπο των ανθρώπων είναι σπαθί. Η κίνηση του σώματος, ο τρόπος που μεταδίδεις κάτι, ο τρόπος που ρωτάς, που απαντάς… Νομίζω ότι η αμεσότητα που έχει η τηλεόραση παρέχει το πιο έντιμο στοιχείο για να σε καταλάβει ο άλλος, να καταλάβει τι του δίνεις, πως το δίνεις. Εγώ, πάντως, καταλαβαίνω όταν είμαι ο θεατής. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά.

- Γράφτηκε ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι ένα δελτίο προσωποκεντρικό, κομμένο και ραμμένο επάνω σας
Έχω ακούσει να λέγονται πάρα πολλά για μένα. Όταν πήγα στην ΕΡΤ διάβαζα ότι απαίτησα να χτιστούν καινούργιες τουαλέτες. Όταν, λοιπόν, έχουμε ξεκινήσει να ακούμε τέτοια, το να ακούς ότι εμένα με ενδιαφέρει το προσωποκεντρικό δελτίο είναι πολύ απλό. Τι σημαίνει προσωποκεντρικό δηλαδή;

- Να είναι εστιασμένο στον παρουσιαστή, με διαρκή «παράθυρα» και καλεσμένους.
Τα δελτία ειδήσεων είναι στηριγμένα στον παρουσιαστή τους παγκοσμίως, σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Το να επιλέξεις να έχεις κάποιες συζητήσεις μικρές μες στο δελτίο αναλύοντας το γεγονός της ημέρας είναι θέμα επιλογής μοντέλου. Εγώ το επιλέγω γιατί το πιστεύω. Ειδικά σήμερα νομίζω πως οφείλεις να πας το σημαντικό γεγονός της ημέρας λίγο παρακάτω. Αυτή είναι η δική μου δημοσιογραφική αντίληψη των πραγμάτων και είναι αυτό που ψάχνω να δω όταν παρακολουθώ ξένες τηλεοράσεις. Όσο για τα «παράθυρα», μπορείς να τα κάνεις με λάθος τρόπο, μπορείς να τα κάνεις με σωστό, μπορείς και να στοχεύεις στην καρδιά του θέματος και να προσφέρεις αυτό που πρέπει να δώσεις : την επεξήγηση και την πλήρη κατανόηση του πράγματος. Τώρα, ότι το να μιλήσεις με κάποιον περνάει μέσα από τον anchor, ε, περνάει μέσα από τον anchor, όποιος κι αν είναι αυτός. 

- Ισχύει ότι θέλετε να μείνετε στην ΕΡΤ;
Εννοείται. Πήγα για να μείνω και το έχω πει. Το είπα και στην προηγούμενη διοίκηση, το είπα και στη σημερινή. Εγώ θέλω να μείνω, από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...