Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

H ΕΡΤ τιμά το Νίκο Καζαντζάκη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη που πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει... μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Κοχλίας» με τίτλο «Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη: Ασκητική», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερνίκου, παραγωγής 1983.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ασκητική», που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1927 και περικλείει τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές ανησυχίες του συγγραφέα. Το δοκιμιακό αυτό έργο -στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τις ιδέες του για τον Θεό, τον άνθρωπο, τη ζωή και το θάνατο- παρουσιάζεται μέσα από αναγνώσεις κειμένων με τη φωνή του Μάνου Κατράκη και με δραματοποιημένες σκηνές, στις οποίες εμφανίζεται ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Ο φιλόλογος και μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα της «Οδύσσειας» και της «Ασκητικής» Κίμων Φράιερ, μιλάει για τον Νίκο Καζαντζάκη, αφηγείται κοινές τους στιγμές και αναφέρεται στη σημασία των δύο έργων του συγγραφέα που μετέφρασε. Στην εκπομπή παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...