Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου


Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της ερευνήτριας της ελληνικής δημοτικής μουσικής Δόμνας Σαμίου (10 Μαρτίου 2012),  ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς εκπομπών με τον Γιάννη Έξαρχο «ΒΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟΥ», παραγωγής 1995.

Στην εκπομπή, η Δόμνα Σαμίου μιλάει για τη σχέση της με την παραδοσιακή μουσική, ήδη από τα παιδικά χρόνια της, στον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής που μεγάλωσε. Περιγράφει τις επιρροές που δέχθηκε από τον Μικρασιατικό πολιτισμό, από το οικογενειακό της περιβάλλον και από τη βυζαντινή μουσική. Εξηγεί τους λόγους που αφοσιώθηκε στη μουσική και αναφέρεται στη γνωριμία της-σταθμό με τον δάσκαλό της Σίμωνα Καρά. Αναλύει τις καταβολές και τα αίτια γέννησης των δημοτικών τραγουδιών, συνυφασμένα με συγκεκριμένες ιστορικοκοινωνικές συνθήκες, ενώ συγκρίνει τη διαδικασία δημιουργίας τους με τις σύγχρονες τάσεις και την αστικοποίηση, που δεν επιτρέπουν την παραγωγή τους. Αναφέρεται στη στροφή των νέων στην παραδοσιακή μουσική τα τελευταία χρόνια, γεγονός που η ίδια αποδίδει στην επιθυμία για επιστροφή στις ρίζες.

Ακόμα, η Δόμνα Σαμίου μιλά για τις σχέσεις Δύσης-Ανατολής, για τα λαϊκά μουσικά όργανα και εξηγεί την απήχηση της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό, με αφορμή τις περιοδείες της. Αναφέρεται στη συνεργασία της με τον Διονύση Σαββόπουλο το 1971, στη μπουάτ «Ροντέο» στην Πλάκα και στον τρόπο προβολής της δημοτικής μουσικής κατά την περίοδο της Δικτατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...