Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

«Πρωταγωνιστές»: Η ιστορία ενός νεαρού κινηματογραφιστή που έχει «μόνο» δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου

«Πρωταγωνιστές», την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, στις 23.30, στο MEGA.  
Πριν 10 χρόνια διάβασε το αριστούργημα του  Ηλία Βενέζη «Αιολική Γη» και αποφάσισε  να κάνει ταινία τα τελευταία δύο κεφάλαια, αυτά δηλαδή που πραγματεύονται τον ξεριζωμό από τη Μικρά Ασία. Ενδιαφέρον, αλλά ίσως τίποτα το αξιοσημείωτο, αν εξαιρέσει κανείς, ότι ο κινηματογραφιστής ήταν τότε μόλις 13 ετών! Σήμερα στα 23 του χρόνια ο   Στέφανος Σιταράς έχει κάνει 40 ταινίες μικρού μήκους καθώς και διαφημιστικά και video clip σε Αμερική, Ελλάδα, Γαλλία. Αυτή την εποχή ολοκληρώνει μια μεγάλου μήκους ταινία, ενώ κινηματογραφεί για τον Δημήτρη Παπαιωάννου την «Πρώτη Ύλη», ετοιμάζοντας παράλληλα το νέο βίντεο κλιπ της Μόνικας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά τον Στέφανο Σιταρά στον θερινό «Σινέ Παρί» της Πλάκας και εκεί περιμένοντας να αρχίσει η προβολή του αφηγείται την προσωπική του ιστορία. «Από μικρός είχα πολύ ισχυρούς πονοκεφάλους. Οι γονείς μου είναι γιατροί, άρχισα να μου κάνουν διάφορες εξετάσεις και τελικά ανακάλυψαν ότι είχα γεννηθεί με μισό εγκέφαλο. Στο αριστερό ημισφαίριο δηλαδή υπήρχε μια μεγάλη κύστη διαμέτρου 8 εκατοστών. Πολλά παιδιά που γεννιούνται με κύστες στον εγκέφαλο πεθαίνουν νωρίς. Ή παθαίνουν εγκεφαλικές βλάβες όταν οι κύστες σπάνε. Εμένα αντίθετα αυτή η κύστη μου έχει δώσει μια ορμή για ζωή. Το δεξιό τμήμα του εγκεφάλου μου υπερλειτουργεί και νιώθω ότι θέλω να κάνω τα πάντα, κάθε στιγμή».

Για το νεαρό κινηματογραφιστή μιλούν:

  • Η κυρία Τούλη, η 83χρονη γιαγιά του και πρωταγωνίστρια στις ταινίες του.
  • Ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος που γνωρίζει τον Στέφανο από τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα.
  • Η 19χρονη Ναταλία Σουίφτ που πρωταγωνιστεί στην τελευταία του ταινία «The magic world of Harisson Patrakis» (ταινία που είναι ακόμη στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας). 

Ένα από τα πρόσωπα που ο Στέφανος Σιταράς έχει ζητήσει την γνώμη  του για τα σενάρια του, είναι  ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Με αυτή την αφορμή οι «Πρωταγωνιστές» αναζητούν τον σκηνοθέτη του «Αν» και τον εντοπίζουν στο Λος Άντζελες.  Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης βρίσκεται στη «Μέκκα» του αμερικάνικου κινηματογράφου για κάποιες ειδικές προβολές της ταινίας του, αλλά και για να συμμετέχει στα Gabby Awards – τα βραβεία των Ελληνικής καταγωγής δημιουργών της Αμερικής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης του στέλνει το κόκκινο σημειωματάριο του με ερωτήσεις αλλά και παρατηρήσεις για την εκπομπή που ετοιμάζει για τον Στέφανο και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αποφασίζει να καταγράψει τις απαντήσεις του με την κάμερα του Πάνου Σατζόγλου και να στείλει το υλικό πίσω στην Αθήνα.
Η συνέχεια στους Πρωταγωνιστές  της Κυριακής.

 «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, στις 23.30, στο MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...