Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οι μαζικές υιοθεσίες βρεφών απ’ την Ελλάδα στην Ολλανδία στους «Πρωταγωνιστές»



Τις μαζικές υιοθεσίες βρεφών απ’ την Ελλάδα στην Ολλανδία που έγιναν τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ αποκαλύπτουν οι «Πρωταγωνιστές», με τον Σταύρο Θεοδωράκη την Κυριακή 2 Μαϊου στις 23.50 στο MEGA.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με το συνεργείο της εκπομπής διέσχισε όλη την Ολλανδία στην προσπάθεια του να εντοπίσει τα παιδιά που υιοθετήθηκαν από Ολλανδούς στη μαζικότερη ίσως υπόθεση υιοθεσίας προς το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι σε διάστημα 15 ετών έφυγαν απ’ τα Κέντρα Βρεφών των Αθηνών, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας 700 παιδιά με συνοπτικές διαδικασίες.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την προβολή της εκπομπής για τα «Eγκαταλελειμμένα μωρά του νοσοκομείου Αλεξάνδρα» και διήρκησε 12 μήνες. Σε αυτήν συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη και Βίκυ Καραβάλτσιου, καθώς και η Γιακολίν Βίνκε, έκτακτη συνεργάτης της εκπομπής. Το συνεργείο των «Πρωταγωνιστών» με τους οπερατέρ Γιώργο και Ανδρέα Πετρόπουλο ταξίδεψαν στο Άμστερνταμ, την Ουτρέχτη, το Λάιντεν, το Βόλενταμ, το νησί Μάρκεν και αρκετά χωριά της Ολλανδικής επαρχίας.

Μερικοί από τους Πρωταγωνιστές της εκπομπής είναι:

-          Η  Αντουανέτα
Η αναζήτηση για τη βιολογική της μητέρα έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια. Έχουν μεσολαβήσει τηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και Ολλανδία, αρκετές επίδοξες μητέρες και δυο τεστ DNA που όμως δεν κατάφεραν να δώσουν απαντήσεις στην Αντουανέτα.

-          Ο Πέιτερ
Δάσκαλος Ελληνικών σε κολλέγιο επαρχιακής πόλης της Ολλανδίας
Εδώ και 15 χρόνια ζει με δύο μαμάδες. Από τη στιγμή δηλαδή που συνάντησε τη βιολογική του μητέρα στην Κέρκυρα, η ζωή του μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.

-          Ο Νίκος
 Ο επονομαζόμενος και «Ζορμπάς», που στα 18 του χρόνια ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Κρήτη αναζητώντας τους βιολογικούς του γονείς. Τελικά ανακάλυψε ότι έχει 6 αδέρφια, έμεινε στην Κρήτη για τρία χρόνια, έμαθε Ελληνικά, τραγούδησε Κρητικά αλλά τελικά επέστρεψε στην Ολλανδία συνειδητοποιώντας ότι «Μάνα είναι μόνο μία». Αυτή που τον ανέθρεψε.

-          Ο Ρόμπι
Ντράμερ σε ροκ συγκρότημα
Μόλις ενηλικιώθηκε ήρθε στην Ελλάδα, έμαθε Ελληνικά, γνώρισε τη βιολογική του μητέρα για να την ξαναχάσει λίγους μήνες αργότερα. Ένα από τα τελευταία παιδιά που δόθηκαν για υιοθεσία στην Ολλανδία, σήμερα ζει στο Λέιντεν στη Νότια Ολλανδία.

-       Ο Ρόμπερτ
Πάστορας της Εκκλησίας της Πεντηκοστής
Από τη στιγμή που έμαθε ότι είναι Έλληνας ονειρευόταν ένα τεράστιο τραπέζι με φέτα, ελιές κι αρνί και τα αδέρφια του να τον καλωσορίζουν. Συνάντησε τελικά τη μητέρα του σε ένα μικρό δωματιάκι στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», για να μάθει πως στη ζωή της δεν περισσεύει χώρος γι αυτόν. Είναι πατέρας 4 παιδιών, με μια γυναίκα που λατρεύει το Διονύση Σαββόπουλο.

- Η Καρίνα
Δασκάλα
Συνάντησε τη βιολογική της μητέρα μία και μοναδική φορά για να επιστρέψει στην Ελλάδα λίγα χρόνια αργότερα και να σμίξει με τους δύο ετεροθαλείς αδερφούς της.

-  Ο Μισέλ
Πρόκειται να συναντήσει την βιολογική του μητέρα για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα.

- Η Φλώρα
Κοινωνική λειτουργός
Συνάντησε τη μητέρα της για μία και μοναδική φορά. Πριν την συναντήσει όμως πρωταγωνιστούσε για πολλά βράδια στα όνειρά της.

- Ο Γιαν Βίλεμ
Μάνατζερ σε αεροπορική εταιρεία
Με το σύντροφο του Μαρκ και τον Σταύρο Θεοδωράκη βλέπουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη ζωή του στο «Μητέρα».

 Η συγκεκριμένη εκπομπή είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί στις 25 Απριλίου 2010 αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μεταδόθηκε.


«Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Κυριακή 2 Μαϊου 2010 στις 23:50 στο MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...