Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Μπορώ να προλάβω τον καρκίνο;

Η εκπομπή “Όλα για την υγεία mou με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που θα μεταδοθεί το Σάββατο 28 Απριλίου στις 17:10, προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα: «Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος;»
Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό αναγνωρίζοντας κάποιους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. Έτσι, έχουν αποδώσει ευθύνες στα γονίδια, το κάπνισμα, τη διατροφή, το περιβάλλον, την κακή ψυχολογία. Η εκπομπή, διερευνά όλους αυτούς τους τομείς και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό - που αγγίζει ενδεχομένως και το 60% - μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να προλάβουμε τον καρκίνο: από τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και τα κονδυλώματα, την αυτοεξέταση, τις βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις μέχρι την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.
Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, επισημαίνει ότι η εμφάνιση καρκίνου, σε ένα σημαντικό ποσοστό, είναι ζήτημα τύχης. Τονίζει ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε παχύσαρκοι και να καπνίζουμε. Μιλά για την σχέση των γονιδίων με την καρκινογένεση και απομυθοποιεί την κακή ψυχολογία ως αιτιολογικό παράγοντα πρόκλησης καρκίνου.
Στην εκπομπή, παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες διεθνείς μελέτες για το θέμα καθώς και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από το αμερικανικό συνέδριο κλινικής ογκολογίας που συσχετίζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση καρκίνου με την παχυσαρκία.
Για την αξία της πρόληψης μιλά ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της τηλεόρασης, ο Τζώνης Καλημέρης, ο οποίος βίωσε τον καρκίνο και επισημαίνει πως η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...