Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η κρίση θέλει ριάλιτι

Οσο κι αν τα ριάλιτι αυξάνονται φέτος, η μάχη για μια θέση στα τηλεοπτικά πλατό είναι σκληρή. Μπροστά στις κάμερες και στις αίθουσες αναμονής, κορίτσια και αγόρια κάτω των 25 ετών κάνουν «ζέσταμα» πριν από την αρένα της δοκιμασίας
«Σε τούρτα μπαίνεις;». Η 19χρονη Βιολέτα από την Ουκρανία, με τα μακριά ξανθά μαλλιά, «ανεβασμένη» στα κόκκινα δωδεκάποντα πέδιλά της χαμογελάει αμήχανα προς τον κριτή της Γιώργο Θεοφάνους. «Εγώ, ξέρετε, πρωί πάω στο κολέγιο και βράδυ τραγουδάω σε μαγαζί με πιάνο» λέει κάνοντας γκριμάτσες απελπισίας με το κατάλληλο χρώμα στη φωνή.

Τα φτωχά ελληνικά της νεαρής διαγωνιζομένης στο τάλεντ σόου του ΑΝΤ1- δύο χρόνια παραμονής μετράει στην Ελλάδα- δεν την βοηθούν να απαντήσει επ΄ ακριβώς. Εξω από το πλατό την περίμενε η μητέρα της με αγωνία. «Πέρασα, αλλά την επόμενη φορά θα είναι δύσκολο. Αντρες είπαν εντάξει αλλά η γυναίκα όχι» της λέει η Βιολέτα με μια έκφραση δυσφορίας στο πρόσωπο και συνεχίζοντας τα σπαστά ελληνικά της προσπαθεί να εξηγήσει πώς αισθάνθηκε την ώρα της οντισιόν: «Είχα νεύρα, πολλά νεύρα» λέει προσπαθώντας να περιγράψει το άγχος.

Στη θέση της Βιολέτας- με ή χωρίς... νεύρα- βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 100.000 πρόσωπα τα οποία διεκδίκησαν μια θέση σε κάποιο ριάλιτι, τάλεντ σόου ή τηλεπαιχνίδι. Αλλωστε φέτος οι ευκαιρίες για να πετύχουν το πέρασμά τους στη μικρή οθόνη ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Τα κανάλια τιμούν το είδος με είκοσι, μέχρι στιγμής, προγράμματα αντίστοιχου περιεχομένου.

Μια παρέα κοριτσιών επιδίδεται σε ασκήσεις φωνητικής, διορθώνοντας η μία την άλλη. Λίγο πιο ΄κεί, ένας κύριος κι ένα νεαρό κορίτσι κάθονται πιο ήσυχα απ΄ όσο έχουμε συνηθίσει για τα ελληνικά δεδομένα. Ο κ. Σωκράτης Σαμαρόπουλος είναι συνταξιούχος πλοίαρχος και μένει μόνιμα στο Λονδίνο. Ακολούθησε την κόρη του, την Αμέλια, 21 ετών, μέχρι την Παιανία για να της συμπαρασταθεί: «Δεν θέλω να ασχοληθεί με το τραγούδι αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Τα παιδιά σήμερα κάνουν ό,τι αποφασίσουν. Θα προτιμούσα να σπούδαζε κάτι». Η Αμέλια όμως τον παρατηρεί χωρίς να τον ακούει. Βιάζεται να πει: «Είναι η δεύτερη φορά που κάνω αίτηση. Την πρώτη φορά δεν έφτασα στους κριτές. Με κόψανε οι producers. So. Ελπίζω να περάσω και στην επόμενη φάση. Κρίμα είναι. Τόσο ταξίδι έκανα». Η Βίβιαν διένυσε λιγότερα χιλιόμετρα μέχρι την Παιανία και τα κίνητρα της συμμετοχής της στο «ΧFactor» ήταν διαφορετικά από των υπολοίπων. Είναι 24 ετών, τραγουδάει επαγγελματικά καλύπτοντας το λαϊκό πρόγραμμα κάποιου μαγαζιού και όταν ερωτήθηκε γιατί θέλει να συμμετέχει στον διαγωνισμό η απάντησή της ήταν απρόσμενη: «Για να κάνω το χατίρι των γονιών μου... Εντάξει, κι εγώ το θέλω».

Τα τάλεντ σόου και τα ριάλιτι φέτος βρίσκουν χώρο ακόμη και σε κανάλια με προφίλ όπως αυτό του
Τα τάλεντ σόου και τα ριάλιτι βρίσκουν θέση ακόμη και στο προφίλ του Μega. Η απόφαση είναι μονόδρομος: τα έσοδα των καναλιών είναι μειωμένα κατά 17%
Μega. Η απόφαση αυτή είναι μονόδρομος: τα νούμερα που αφορούν στα έσοδα των καναλιών είναι ξεκάθαρα και μειωμένα κατά 17%. Τα έσοδα στην ελληνική τηλεόραση για το 2008 ήταν 862 εκατ. ευρώ και το 2009 έκλεισε με απώλειες 17,08%. Τα αποτελέσματα δε για την πορεία του 2010 δεν είναι ευοίωνα.

Την επόμενη μέρα, το πλατό ενός άλλου στούντιο, στο Μενίδι, βρισκόταν μόνον οι 13 που θα διεκδικήσουν τον τίτλο που «Μaster chef» και 50.000 ευρώ. Γυριζόταν το 32ο επεισόδιο και ήδη είχαν αποχωρήσει επτά από τους 20 που είχαν επιλεγεί μέσα από 5.000 υποψηφίους. Ολοι τους φαίνονταν εξοικειωμένοι με τη διαδικασία του γυρίσματος και εκτελούσαν με ακρίβεια τα παραγγέλματα του floor manager: «Μην μπαίνεις μπροστά, δεν φαίνεται το βούτυρο». Δύσκολοι καιροί και η έμμεση διαφήμιση επιβεβλημένη.

Οι διεκδικητές που τίτλου έδιναν τη μάχη του muffin. Το συγκεκριμένο γλυκό ήταν η σημερινή τους δοκιμασία. Τo «sexy muffin» ξεχώρισε και όταν οι κριτές ρώτησαν τον παίκτη γιατί το ονόμασε έτσι η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Γιατί έχει μέσα αχλάδια, βατόμουρα, διάφορα. Το τρως και γίνεσαι τούμπανο». Η απάντηση ενθουσιάζει καθώς εξυπηρετεί τέλεια τις τηλεοπτικές επιταγές. Ο Γιάννης Μάργαρης, βοηθός σεφ, που άφησε τη δουλειά του για να πάρει μέρος στο ριάλιτι, είναι βέβαιος ότι «για να κερδίσεις δεν φτάνει να μαγειρεύεις καλά, αλλά τηλεοπτικά, να γράφεις στον φακό. Είναι μεγάλο ρίσκο να αφήνεις τη δουλειά σου, όμως και τα οφέλη είναι πολλά: γνωρίζεις σπουδαίους μάγειρες και κερδίζεις αναγνωρισιμότητα, την οποία ίσως εξαργυρώσεις». Μιλάει προσπαθώντας να απλώσει τη λευκή σοκολάτα πάνω σε μια λαδόκολλα και μονολογεί: «Είναι η χειρότερη σοκολάτα που έχω δοκιμάσει ποτέ». Αν και τα γυρίσματα δεν θα είχαν απώλειες, αφού κανένας δεν θα αποχωρούσε, η ένταση στους υποψηφίους είναι εμφανής. Ο πιο μικρός, ο 19χρονος Γιάννης, αφού χρησιμοποίησε κάμποσα βατόμουρα, πέταξε το μείγμα στο σκουπίδια. «Ξέρεις πόσο στοιχίζουν αυτά και τα πετάς;» ήταν η αντίδραση του Λευτέρη Λαζάρου.

Μα για ποιο λόγο 5.000 άνθρωποι να θέλουν να πάρουν μέρος σε ένα ριάλιτι μαγειρικής; Μπορεί ένα σόου να αναδείξει τον πραγματικά καλύτερο μάγειρα; Η απάντηση από τον Λ. Λαζάρου δίνει άλλη μία διάσταση: «Τα περισσότερα παιδιά που έκαναν αίτηση συμμετοχής είναι άνεργα. Γι΄ αυτό και έχουν τον χρόνο». Η παρουσία της κ. Μαργαρίτας από το Ηράκλειο της Κρήτης είναι η εξαίρεση: έχει παιδιά κι εγγόνια και κανένα πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης. «Εχω εξασκηθεί στην κουζίνα του σπιτιού μου μεγαλώνοντας τα παιδιά μου. Είπα να δοκιμάσω την τύχη μου σε επαγγελματική βάση». Τόλμησε να μαγειρέψει πατσά σε μία από τις δοκιμασίες του παιχνιδιού. Και κέρδισε τις εντυπώσεις... tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...