Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η μαγειρική γοητεία των τηλε-αρσενικών

Οι μάγειροι, ωραίοι και μη, που έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση αποτελούν τα σημερινά σύμβολα της υψηλής τηλεθέασης... και του σεξ, εξορίζοντας το πρότυπο της γυναίκας μαγείρισσας από τον «φυσικό» χώρο της, την κουζίνα

Στα εστιατόριά τους σχηματίζονται ουρές, στο Facebook και στο Τwitter οι θαυμάστριές τους παραληρούν, στους πίνακες τηλεθέασης οι γυναίκες 15-44 ετών αναδεικνύονται το ισχυρότερο τηλεοπτικό κοινό τους. Εφέτος οι άρρενες σεφ της τηλεόρασης σπάνε το... κοινωνικό κατεστημένο που θέλει τη γυναίκα, μάνα ή σύζυγο, να επιμελείται το οικογενειακό φαγητό, και διαμηνύουν ότι στις τηλεκουζίνες αυτοί είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι- ενίοτε και σε ποσοστό 100%. 


Τόσο στο «Μaster chef» του Μega ( Δημήτρης Σκαρμούτσος Γιάννης ΛουκάκοςΛευτέρης Λαζάρου ) όσο και στο ανταγωνιστικό «Τop chef» του ΑΝΤ1 ( Ερβέ Προνζάτο Απόστολος ΤραστέληςΧριστόφορος ΠέσκιαςΗλίας Μαμαλάκης ) οι κριτικές επιτροπές αποτελούνται σε ποσοστό 100% από άνδρες. Ακόμη και σε επίπεδο συμμετοχών στις τελικές φάσεις των δύο μαγειρικών ριάλιτι το ποσοστό των γυναικών είναι πολύ μικρότερο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον τελικό του «Μaster chef» θα διαγωνιστούν τρεις άνδρες υποψήφιοι.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις υπόλοιπες εκπομπές μαγειρικής, βλέπουμε ότι η ανδρική κυριαρχία επιβεβαιώνεται και ενισχύεται από τον «Εφιάλτη στην κουζίνα» τον οποίο παρουσιάζει ο σεφ Εκτορας Μποτρίνι, ενώ και το «Food and the city» παρουσιάζει ο Βασίλης Καλλίδης, ο οποίος είναι ο σεφ του πρωινού ψυχαγωγικού προγράμματος του Μega «Πρωινό mou».

Οι μόνες γυναίκες που παρουσιάζουν εκπομπές μαγειρικής είναι η Ντίνα Νικολάου τους «Νηστικούς πράκτορες» (Star), με συμπαρουσιαστή τον Θανάση Πάτρα - και η Ελένη Ψυχούλη του «Σεφ στον αέρα» (Σκάι), ενώ η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου παρουσιάζει την ενότητα μαγειρικής στο «10 με 1 μαζί» (ΑΝΤ1). Καμία κυρία πάντως δεν επελέγη ως μέλος κριτικής επιτροπής στα ριάλιτι μαγειρικής. Αντιθέτως, η μεγάλη πλειονότητα των θηλυκών σεφ περιορίζεται σε συμβουλές μαγειρικής... πρακτικού χαρακτήρα.
Οι ζεν πρεμιέ της κατσαρόλας
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος (αριστερά) και ο Γιάννης Λουκάκος, οι δύο από τους κριτές του «Μaster chef». Η γοητεία που ασκούν στις γυναίκες αποτυπώνεται και στα... ταμεία των εστιατορίων όπου εργάζονται
Γκρουπ στο Facebook, δηλώσεις λατρείας στο Twitter, συνωστισμός στη σελίδα του «Μaster chef» στο site του Μega. Αιτία; Η γοητεία που ασκούν οι δύο εκ των σεφ, Δημήτρης Σκαρμούτσος και Γιάννης Λουκάκος, στα γυναικεία πλήθη. Γοητεία που φυσικά εξαργυρώθηκε και στα εστιατόρια όπου εργάζονται οι προαναφερθέντες, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση της πελατείας. Για να κλείσεις τραπέζι πλέον θα πρέπει να τηλεφωνήσεις πολύ νωρίτερα, ενώ αν βρεθείς σε κάποιο από τα συγκεκριμένα εστιατόρια θα γίνεις μάρτυρας σε εικόνες που κάποτε εκτυλίσσονταν στα καμαρίνια - αλλά τώρα μεταφέρθηκαν στις κουζίνες των εστιατορίων: ουρές για αυτόγραφα ή έστω για εκδηλώσεις θαυμασμού ανδρών και γυναικών, τόσο στα πρόσωπα των σεφ όσο και στο μενού τους.«Και τι δεν θα έδιναν κάποιες για να ήταν έστω μύγες στην ποδιά του Σκαρμούτσου»ανέφερε ανάρτηση στο Twitter πριν από μερικές ημέρες, ενώ στο Facebook υπάρχουν γκρουπ ακόμη και για κάποιους εμφανίσιμους παίκτες-μαγείρους, όπως οΑρης Πετρετζίκης και οΓιάννης Αποστολάκης.

Μάλλον οι εποχές που οι ηθοποιοί-πρωταγωνιστές ήταν και οι ζεν πρεμιέ που κυριαρχούσαν τόσο στα εξώφυλλα των περιοδικών όσο και στις καρδιές των τηλεθεατριών πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πλέον η γυναίκα τηλεθεάτρια στρέφει το βλέμμα της στο αρσενικό που φοράει ποδιά, μπαίνει στην κουζίνα και μαγειρεύει ευφάνταστα. Η εικόνα του άνδρα που βίωνε στην κουζίνα την ταπείνωση ως συνέπεια της γυναικείας καπατσοσύνης έχει μεταλλαχθεί πλήρως: σήμερα η τηλεοπτική κουζίνα στην οποία πρωταγωνιστεί ο άνδρας αποπνέει... ερωτισμό.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...