Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο διωγμός των Τσιγγάνων και οι «Πρωταγωνιστές»

Στις 10 Οκτωβρίου του 1944, στις 12 τα μεσάνυχτα, με εντολή του Χίτλερ 800 παιδιά τσιγγάνικης καταγωγής, ηλικίας από 8 – 18 χρόνων, θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Εξήντα έξη χρόνια μετά, οι Tσιγγάνοι της Ευρώπης ζουν μικρούς και μεγάλους διωγμούς τους οποίους και θα παρουσιάσουν οι «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη σε επανάληψη την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 23:00 στο MEGA.

Οι δημοσιογράφοι των «Πρωταγωνιστών» στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τις συνήθειες των σκηνιτών αλλά και για να καταγράψουν τα προβλήματά τους, πέρασαν μια εβδομάδα στον νέο καταυλισμό που δημιούργησαν 150 οικογένειες Τσιγγάνων στο Σοφό Ασπροπύργου.

Γυναίκες και άντρες του καταυλισμού αφηγούνται στην κάμερα των «Πρωταγωνιστών» πώς ζουν κυνηγημένοι εδώ και μια εικοσαετία από τη μια περιοχή του Ασπροπύργου στην άλλη. Η τελευταία εκδίωξή τους έγινε στις αρχές Αυγούστου, όταν η δημοτική αστυνομία μαζί με μπουλντόζες ισοπέδωσαν τον καταυλισμό τους στη θέση Ψάρι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου όπου φοιτούν αποκλειστικά παιδιά Τσιγγάνων και συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και με τον διευθυντή του Αλέξη Κουτρουβέλη ο οποίος μαζί με άλλους τρεις νεαρούς δασκάλους προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να μάθει γράμματα στα παιδιά των Ρομά.

«Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, σε επανάληψη την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011 στις 23:00 στο MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...