Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η Κέλλυ Σακάκου για την ΕΡΤ

30 ολόκληρα χρόνια ιστορίας στην ΕΡΤ χωρίς όπως λέει και η ίδια να λείψει ούτε μέρα. Η Κέλλυ Σακάκου με τη δική της μακρά και επιτυχημένη πορεία στην κρατική ραδιοτηλεόραση ξέσπασε σε κλάματα μόλις άκουσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει το κλείσιμο της. Σε μια «χειμαρρώδη» συνέντευξη της στο nocomments καταθέτει την «ψυχή» της και τα επιχειρήματα της για το ποιοί κατέστρεψαν την ΕΡΤ.

Διαβάστε τι λέει:

-Αιφνιδιαστήκατε από την απόφαση της κυβέρνησης;

-Πάρα πολύ αιφνιδιάστηκα. Αιφνιδιάστηκα γιατί άκουσα τον Κεδίκογλου να λέει ότι «σε 3 ώρες κλείνει η ΕΡΤ» κι αφού έπαθα σοκ, άρχισα να κλαίω ατελείωτα επί ώρες. Ε, κι όταν είδα και το «μαύρο» τα παιξα. Στεναχωρήθηκα βαθύτατα κι αιφνιδιάστηκα όπως όλοι οι Έλληνες, Νομίζω ότι ήταν μια ακραία κίνηση.

-Είναι παλιά υπόθεση η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ;

-Ναι, πράγματι πάει βαθιά στο χρόνο. Το κακό ξεκινάει από το 1981 με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Άρχισαν εν μία νυκτί να καταφθάνουν στρατιές ασχέτων περί τα ραδιοτηλεοπτικά, αμόρφωτων, πρασινοφρουρών, συστήθηκαν οι κλαδικές, συνδικαλιστές πήρανε την εξουσία, διευθυντές και πρόεδροι ακυρώθηκαν, τις αποφάσεις τις έπαιρναν αυτοί, αυτοί διεκδικούσαν και λάμβαναν διότι ήταν ένας κομματικός στρατός. Και φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε.

Ευθύνεται βεβαίως μετά και η Νέα Δημοκρατία γιατί κι εκείνη προσπάθησε να μιμηθεί την πρακτική του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και η αριστερά δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Διότι εγώ θυμάμαι από την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού, οι Ρηγάδες, οι μετέπειτα Συνασπισμοί, το ΚΚΕ, όλοι βάζαν τους ανθρώπους τους εκεί. Έτσι κι αλλιώς μετά την μεταπολίτευση, τον πολιτισμό και την παιδεία την πήραν οι αριστεροί, την οικονομία την πήραν οι δεξιοί. Ο πολιτισμός ήτανε πάντοτε καπελωμένος από την αριστερά. Άρα σε έναν τέτοιο χώρο που ήταν χώρος πολιτισμού οι αριστεροί έπαιξαν ρόλο. Και εξουσία άσκησαν και να τα αφήσουν τώρα αυτά που λένε ότι «μόνο τα δυό κόμματα φταίνε κι εμείς δεν κυβερνήσαμε».

Είχε χαθεί ο έλεγχος. Γίνανε προσπάθειες από προέδρους όλων των κομμάτων να γίνει εξορθολογισμός αλλά δεν μπορούσε να γίνει. Δηλαδή σε αυτό το σημείο καταλαβαίνω ίσως και τον Σαμαρά. Δεν επικροτώ όμως καθόλου τον τρόπο με τον οποίο το έκανε.

-Μα η ΕΡΤ είναι από την άλλη ζωντανή ιστορία του τόπου.

-Βεβαίως. Την τίμησε ένας Μίκης Θεοδωράκης, την τίμησε ένας Μάνος Χατζηδάκις, ο Αλέξης Σολομός, ο Δημήτρης Χορν, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Σπουδαίοι άνθρωποι οι οποίοι ήρθανε με τις καλύτερες των προθέσεων. Μόνο ο Μάνος Χατζηδάκις δεν καταλάβαινε τίποτα και καμία παρέμβαση δεν δεχότανε κι έκανε το μεγαλειώδες Γ Πρόγραμμα που έμεινε στην ιστορία.

-Την εικόνα έξω από το προαύλιο της ΕΡΤ πως την σχολιάζετε;

-Αυτό είναι ένα «καπέλωμα» από τα κόμματα και δεν συμφωνώ καθόλου σε αυτό. Πρέπει να σου πω, ξεκίνησα να πάω και μόλις βρήκα εκεί πέρα τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ που απέλυσε από τον «Ριζοσπάστη», που απέλυσε από τον «902″ και ξαφνικά όλοι αυτοί πηγαίνουν εκεί πέρα και βλέπω έναν Στρατούλη και βλέπω έναν Λαφαζάνη κι όλους αυτούς οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται εκεί και «καπελώσανε» την κινητοποίηση των απολυμένων, το βρίσκω απαράδεκτο. Και μόλις πήγα, σηκώθηκα κι έφυγα. Σε παρακαλώ πολύ. Η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Όλοι οι Έλληνες την πληρώνουν. Δεν καταλαβαίνω αυτό το «καπέλωμα». Βρήκανε την εύκολη αντιπολίτευση να κάνουνε επάνω σε αυτό.

-Είχε υπάρξει στο παρελθόν προσπάθεια εξυγίανσης στην ΕΡΤ.

-Πάρα πολλές φορές. Είχε παραγγελθεί μία έκθεση την εποχή του Καραμανλή, ήταν η έκθεση του BBC η οποία παραγγέλθηκε την δεκαετία του 80. Πολλές. Κι όσοι ήρθαν προσπάθησαν να κάνουνε πράγματα αλλά προσέκρουσαν στα κόμματα, διοτι τα κόμματα θα χάναν ψηφοφόρους.

-Πως σας φαίνεται το ΝΕΡΙΤ;

-Εγώ θέλω ΕΡΤ η οποία ενώνει όλους τους Έλληνες. Δύο ονόματα ενώναν όλους τους Έλληνες. Η ΕΡΤ κι η Ολυμπιακή Αεροπορία. Η Ολυμπιακή δεν υπάρχει πια. ΝΕΡΙΤ και ΞΕΝΕΡΙΤ… αυτά είναι αηδίες.

-Φοβάστε εκλογές;

-Πάρα πολύ. Το φοβάμαι και το τρέμω. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζεται η Ελλάδα εκλογές. Έχω την πεποίθηση ότι θα πάμε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες εάν γίνουν εκλογές. Θα είναι μεγάλο πλήγμα και για τον τουρισμό. Θέλω να τα βρούνε αυτά τα δύο δεκανίκια. Θέλω να ανοίξει η ΕΡΤ τώρα. Είμαι πολύ αντίθετη σε αυτή την απόφαση του Σαμαρά και θέλω να τα βρούνε και νομίζω ότι αυτό εκφράζει και πάρα πολλούς Έλληνες.



Συνέντευξη στον Δημήτρη Δεμεσούκα



Πηγή: nocomments.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...