Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ




Τις μέρες  που ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν στην Αθήνα, οι «Πρωταγωνιστές», στην εκπομπή που θα μεταδοθεί την Κυριακή 23 Μαΐου στις 23:50 από το MEGA, ταξίδεψαν στη Σμύρνη και συνάντησαν τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στα παράλια της Τουρκίας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη, Άντρη Κωνσταντίνου και οι οπερατέρ Γιώργος Πετρόπουλος και Αντρέας Πετρόπουλος, έζησαν 4 ημέρες στη Σμύρνη προσπαθώντας να γνωρίσουν την πόλη που κάποτε αποκαλούσαν Νέα Υόρκη της Μεσογείου. Από τους νεολαίους της μεγάλης παραλίας που πίνουν αλκοόλ και δεν φορούν μαντήλες, μέχρι εκείνους της άνω πόλης που περιμένουν το συσσίτιο του Δήμου για να ζήσουν.
Στην κάμερα μιλούν μεταξύ άλλων:
  • Ο Τουρκοκρητικός Τζαζίμ Ινάμ,  μια εμβληματική φιγούρα των Αλατσάτων που κάποτε ήταν αμιγώς ελληνικό χωριό και τώρα ζουν εκεί μόνο δύο τουρκοκρητικοί
  • Ο Ομέρ, ιμάμης κάποτε στο τζαμί των Αλατσάτων – που κάποτε ήταν η Παναγία των Εισοδίων – ο οποίος πρωτοστατεί για να γίνει το τζαμί  χριστιανικό μουσείο
  • Η Θεοδώρα Χατζούδη, με την 10χρονη κόρη της Μαρία Ελένη που σκέφτεται να μεταναστεύσει στον Καναδά γιατί δε θέλει η χριστιανή κόρη  της να μεγαλώσει σε μια μουσουλμανική χώρα
  • Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, μια μπριόζα μαγείρισσα — διάσημη στην Τουρκία με βραβεία και τηλεοπτικές εμφανίσεις — που αποκαλύπτει στους «Πρωταγωνιστές» τα μυστικά της «αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας»
    Ακόμη ο  Σταύρος Θεοδωράκης συναντά την  Χαρούλα Αλεξίου η οποία του  εξομολογείται τις συμβουλές που της έδινε η Σμυρνιά γιαγιά της Κατίνα αλλά και το παράπονο της γιαγιάς της. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια πήγε στη Σμύρνη για τη μετονομασία ενός  δρόμου της πόλης  σε «Haris Aleksiou».
    Επίσης, η  κάμερα της εκπομπής κατέγραψε τη γιορτή νεολαίας στο γήπεδο μπάσκετ  της Σμύρνης πόλης με ομιλητή τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Κυριακή 23 Μαΐου 2010 στις 23:50στο MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...