Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΕΣΡ: Υψηλά πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς


Με αυστηρότατες οικονομικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ, απάντησε χθες το ΕΣΡ στην έκκληση των τηλεοπτικών σταθμών για επιείκεια στην επιβολή των προστίμων, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα και ο κλάδος ειδικότερα.
Η σκληρή στάση του ΕΣΡ αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των τηλεοπτικών σταθμών.
Μόλις μια εβδομάδα μετά τη σχετική παράκληση των καναλιών, η ανεξάρτητη αρχή «φιλοδώρησε» με υψηλά πρόστιμα, όχι μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά και περιφερειακής εμβέλειας κανάλια, επιδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι -δεδομένης και της ανάγκης αύξησης των δημοσίων εσόδων- υιοθετείται εκ νέου -μετά από σχεδόν 4 χρόνια, η «σκληρή γραμμή των υψηλών προστίμων».
Οι εθνικής εμβέλειας
Σε μια περίοδο κατά την οποία, η κάμψη των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, η υιοθέτηση της σκληρής στάσης από την πλευρά του ΕΣΡ, ενδέχεται να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη οικονομικά κατάσταση του κλάδου.
Η κάμψη των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, το 2009, ξεπέρασε το 20%, ενώ η κάμψη στα διαφημιστικά έσοδα του πρώτου τετραμήνου του 2010, εκτιμάται ότι ανήλθε σε υψηλότερο ποσοστό.
Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι τώρα, δεν έχουν αξιολογηθεί τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει -υπάρχει κάμψη, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο- η κακή ψυχολογία του τελευταίου μηνός, μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στο ΔΝΤπράγμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τόσο από τη διαφημιστική δαπάνη και κατ' επέκταση από τα διαφημιστικά έσοδα του εξαμήνου, όσο και από τα οικονομικά αποτελέσματα των τηλεοπτικών σταθμών.
Ήδη, πάντως, σε κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις εξορθολογισμού του κόστους, τόσο σε επίπεδο προγραμμάτων για τη νέα σεζόν όσο και γενικότερα, ενώ άλλοι σταθμοί, επί του παρόντος, τηρούν στάση αναμονής. Και στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη, τα υψηλά πρόστιμα, μόνο πυροσβεστικά δεν λειτουργούν.
Στην περιφέρεια
Σε ανάλογη αν όχι χειρότερη κατάσταση, βρίσκονται και οι σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας, των οποίων τα έσοδα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την κρατική διαφήμιση. Στο πλαίσιο αυτό και οι περιφερειακοί σταθμοί ζήτησαν επιεική μεταχείριση από το ΕΣΡ, αίτημα το οποίο επίσης δεν εισακούεται.
Η δραστική μείωση -αν όχι η απουσία- των διαφημιστικών δαπανών του δημοσίου το τελευταίο εξάμηνο, έδωσε το πρώτο σημαντικό πλήγμα ακόμα και στις ισχυρές τηλεοπτικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, ενώ περαιτέρω η συγκράτηση των διαφημιστικών δαπανών -σε συνδυασμό βέβαια με τον κατακερματισμό της συγκεκριμένης αγοράς- έχουν φέρει τον τομέα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
Τα πρόστιμα
Επισημαίνεται, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, ότι ο προβληματισμός δεν αφορά στην παράβαση -που τις περισσότερες φορές έχει βάση η κρίση του ΕΣΡ-, αλλά στο ύψος των προστίμων, τα οποία στην παρούσα φάση καθίστανται εξοντωτικά.
Χθες πρόστιμο 100.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «Antenna» για υποβάθμιση ποιότητας τηλεοπτικού προγράμματος και παραβίαση των διατάξεων περί προστασίας των ανηλίκων τηλεθεατών, από την εκπομπή «Αξίζει να το δεις».
Με πρόστιμο 60.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο Star, για μη προβολή απόψεων με ίσους όρους, μέσα από θέμα του δελτίου ειδήσεων του καναλιού, ενώ με 20.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον Alpha για προβολή συνέντευξης καλλιτέχνιδος - η οποία επισημαίνεται ότι είχε δημοσιευθεί στον περιοδικό Τύπο- από την εκπομπή «Μες την καλή χαρά», κατά τη διάρκεια της οποίας θεωρήθηκε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις για την προστασία των ανηλίκων.
Επίσης, χθες επιβλήθηκε ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα -αν όχι το υψηλότερο- που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε περιφερειακό κανάλι, ύψους 70.000 ευρώ στο Extra 3 γιατί έθεσε το ερώτημα «ποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» στους τηλεθεατές, πράγμα που θεωρήθηκε ότι παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας πολιτικών προσώπων.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...