Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σρόιτερ: «Αυτοψία» στο θέμα των οικιακών βοηθών.


Την Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 23:45 ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στο θέμα των οικιακών βοηθών.


Η εξιχνίαση δύο εγκλημάτων στη Θεσσαλονίκη και το Χαλάνδρι που, όπως αποδείχθηκε, πίσω τους κρύβονταν οι οικιακές βοηθοί που είχαν αναλάβει τη φροντίδα των ηλικιωμένων, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τους ανθρώπους που βάζουμε στα σπίτια μας. Ο Αντώνης Σρόιτερ συναντάει ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν βοηθητικό προσωπικό το οποίο έκλεψε την περιουσία τους ή βιαιοπράγησε εναντίον των παιδιών τους.



Η εκπομπή, βέβαια, καταγράφει και την άλλη πλευρά του νομίσματος, καθώς υπάρχουν οικιακές βοηθοί, που ενσωματώνονται σε οικογένειες, αποτελώντας παραδείγματα τιμιότητας, εργατικότητας και καλοσύνης. Μεγαλώνουν παιδιά, φροντίζουν σπίτια, περνούν δεκαετίες ολόκληρες μαζί με τα μέλη της οικογένειας, και γίνονται και οι ίδιοι κομμάτι της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, τριακόσιες χιλιάδες γυναίκες αλλά και άνδρες απασχολούνται σε σπίτια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μισό εκατομμύριο νοικοκυριά χρησιμοποιούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βοηθητικό προσωπικό, σε διάφορες εργασίες.

Ο άνθρωπος που βοηθάει στο χωράφι ή στον κήπο, ο φύλακας, η γυναίκα που καθαρίζει το σπίτι, η γυναίκα που φροντίζει το μωρό ή τον ηλικιωμένο είναι όλοι άνθρωποι που μπαίνουν στα σπίτια διεκδικώντας ένα μεροκάματο, αλλά και την εμπιστοσύνη εκείνων που τους προσλαμβάνουν.

Κάθε εβδομάδα στο αστυνομικό δελτίο, καταγράφονται δεκάδες καταγγελίες για κλοπές, με βασικό ύποπτο την οικιακή βοηθό. Κάθε χρόνο στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, καταγγέλλονται περισσότερες από πέντε χιλιάδες κλοπές από βοηθητικό προσωπικό.

Χιλιάδες άλλες κλοπές, δεν καταγγέλλονται ποτέ στις αρχές καθώς τα θύματα χρησιμοποιούσαν, ως οικιακούς βοηθούς, μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής και χωρίς ασφάλιση. Εκτός βέβαια από τις καταγγελίες των εργοδοτών, υπάρχουν και οι καταγγελίες των εργαζομένων που γνώρισαν την ταπείνωση ή την εκμετάλλευση, από τους ανθρώπους για τους οποίους εργάσθηκαν.

«Αυτοψία», με τον Αντώνη Σρόιτερ: Είμαστε εκεί όταν συμβαίνει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...