Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

60’ Ελλάδα: Στη Λήμνο και τον Άη Στράτη

Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.


Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στις 23:45, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στη Λήμνο και τον Άη Στράτη. Μπροστά στην κάμερα της εκπομπής ξετυλίγονται ιστορίες συνανθρώπων μας, που μας κάνουν κοινωνούς του τόπου και του τρόπου που ζουν.



Ο τίμιος εφοριακός 
Η ιστορία του εφοριακού που χάνει το σπίτι του από οφειλές και καταγγέλλει τη διαφθορά στον κλάδο του. Τι λέει για τους επίορκους συνάδελφους του, την ατιμωρησία, και όσους «πηγαίνουν με το σταυρό στο χέρι»;

Οι επενδυτές που μετανιώνουν την «ώρα και τη στιγμή»
Η απίστευτη ιστορία που βιώνουν τέσσερα αδέλφια, όλοι επιστήμονες, που επαναπατρίστηκαν από τον Καναδά και επέλεξαν την Λήμνο, τόπο καταγωγής της μητέρας τους, για να επενδύσουν. Επένδυσαν 800.000 ευρώ, ίδια κεφάλαια, σε μια πρότυπη μονάδα  σαλιγκαριών και εδώ και τρία χρόνια πετούν την παραγωγή στα σκουπίδια. Πώς βρέθηκαν μπλεγμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας; Το υπουργείο τους δικαιώνει αλλά η επιμονή μιας υπαλλήλου της Πολεοδομίας να ερμηνεύει το νομό με το δικό της τρόπο τους κλείνει το δρόμο.

Τα αγριοκούνελα που «ρημάζουν» τα πάντα 
Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει στις καλλιέργειες ο ανεξέλεγκτος αριθμός  από άγρια κουνέλια που κατά χιλιάδες εξορμούν κάθε νύχτα στους αγρούς του νησιού και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, αναζητώντας τροφή. Η επικήρυξη, τα συρματοπλέγματα με τα οποία οι  αγρότες περιφράσσουν τις καλλιέργειες και ξεκινούν ένα μέτρο κάτω από το έδαφος και οι κυνηγοί που κατά ομάδες τα καταδιώκουν τις νύχτες.  


Μαζί με τους ψαράδες της Λήμνου  
Ο Νίκος Μάνεσης και το τηλεοπτικό συνεργείο ξεκινούν στις τέσσερις το πρωί με ένα από τα ψαροκάικα του νησιού βιώνοντας, από πρώτο χέρι, τις δυσκολίες αλλά και τη χαρά μιας καλής ψαριάς. Τα δίχτυα για αθερίνες,  η μάχη με τον καιρό και τα δελφίνια.

«Ακούν κρίση και φτώχεια στην Ελλάδα και μας δίνουν ψάρια»
Οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, οι οποίοι ψαρεύουν δίπλα - δίπλα ανοικτά της Ίμβρου.

Η «Έρημος της Ευρώπης»
Οι αμμοθίνες είναι από τα μοναδικά αξιοθέατα του νησιού. Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο με τόνους άμμου να έχουν μεταφερθεί με τη βοήθεια του αέρα στην ενδοχώρα του νησιού. Το τοπίο θυμίζει αφρικανική έρημο.

Άγιος Ευστράτιος 
Το απομονωμένο νησί του Άη Στράτη, ο ιστορικός τόπος εξορίας και οι μνήμες από ένα παρελθόν που όλοι θέλουν ξεχάσουν.

Ιστορίες νέων ανθρώπων
Οι νέοι που άφησαν την Αθήνα για να γυρίσουν στο νησί. Η όμορφη γιατρός του νησιού που επέλεξε τη Λήμνο για να εργαστεί παρά την επαγγελματική ευκαιρία που της δόθηκε για μόνιμη θέση στο εξωτερικό. Γιατί επιμένει να δίνει τη μάχη στην πατρίδα της σε ένα μέρος που η πολιτεία έχει ξεχάσει εδώ και καιρό;

 «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...