Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Στα Πριγκιπόννησα φτιάχνοντας λαχανοντολμάδες με μύδι και μύδια πλακί.


Στα Πριγκιπόννησα, τα μικρά νησάκια που είναι σκορπισμένα σα μαργαριτάρια στη θάλασσα του Μαρμαρά θα μας ξεναγήσει η Μαρία Εκμεκτσίογλου την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 18:50 από την εκπομπή «Από την Πόλη Έρχομαι».


Τα Πριγκιπόννησα, όπως μας εξηγεί η Μαρία κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, πήραν το όνομά τους από τη συνήθεια των βυζαντινών να εξορίζουν εκεί τους πρίγκιπες που ήταν απειλή για την εξουσία τους.



Πηγαίνει στη Χάλκη, ένα από τα Πριγκιπόννησα, και κάνει μια βόλτα ψωνίζοντας διάφορα υλικά για τη μαγειρική της. Σταματά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μάς μιλά για την ιστορία της. Στην κουζίνα της Σχολής μαγειρεύει αρνάκι στη λαδόκολλα.

Στη συνέχεια η Μαρία μάς πηγαίνει στον αυλόγυρο της Σχολής, στη Μονή της Αγίας Τριάδας και μας μιλά για την ιστορία της αλλά και για τις αναμνήσεις της από το μέρος.

Η Μαρία συνεχίζει το μαγείρεμα στους χώρους της Σχολής φτιάχνοντας λαχανοντολμάδες με μύδι και μύδια πλακί.

Στη συνέχεια μας μεταφέρει στο παλιό ελληνικό σχολείο της Χάλκης το οποίο θα γίνει Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης και μαθαίνουμε από τους υπεύθυνους του Κέντρου για το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια η Μαρία πηγαίνει στην Πρίγκηπο και μας μιλά για την ιστορία του νησιού περπατώντας στη Χώρα, την παραλία και σε δρομάκια. Στάση κάνει στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά όπου μας μιλά για τις περιπέτειες και τις καταστροφές που έχει υποστεί το μέρος. Εκεί μαγειρεύει μοσχάρι με καϊμάκι.

Επόμενος προορισμός είναι το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου όπου θα μάθουμε πότε και από ποιόν κατασκευάστηκε με την προοπτική να γίνει ξενοδοχείο και καζίνο αλλά και γιατί δε λειτούργησε τελικά ποτέ ως τέτοιο. Εκεί η Μαρία φτιάχνει ψωμί γεμιστό αλλά και μαρμελάδα ροδάκινο με φιστίκι Αιγίνης.

Στη συνέχεια η Μαρία αποβιβάζεται στην Αντιγόνη, το μικρότερο από τα κατοικήσιμα νησιά των Πριγκιποννήσων που συγκεντρώνει και τους περισσότερους επισκέπτες μια και από πολλούς θεωρείται το ωραιότερο. Όταν τελειώνει τη βόλτα της, αναχωρεί με το πλοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...