Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Από την Πόλη Έρχομαι: H Μαρία μαγειρεύει ένα πιλάφι του Γαλατά.

Σε νέες τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης μάς ταξιδεύει η Μαρία Εκμεκτσίογλου στην εκπομπή «Από την Πόλη Έρχομαι» που θα μεταδοθεί στις 2 Φεβρουαρίου στις 18:50.


Αυτή τη φορά, προορισμός είναι η γέφυρα του Γαλατά που διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο και ενώνει την παλιά Πόλη, το Εμινονού, τα παζάρια και την Ανατολή με τον Ευρωπαϊκό Δυτικό Γαλατά. 


Η Μαρία μάς δίνει ιστορικές πληροφορίες για τη γέφυρα και, αφού μαγειρέψει λειψούς, βγαίνει στο Καράκιοϊ, όπου βρισκόταν η χρηματιστηριακή ζωή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διασχίζει την παλιά rue Voevoda, την οδό των Τραπεζών και αγοράζει από έναν πλανόδιο μικροπωλητή ρύζι με κοτόπουλο και ρεβύθια. Περνά από διάφορα παλιά σημαντικά κτίρια όπου μας διηγείται την ιστορία τους, αλλά και την ιστορία της περιοχής και των αρχόντων που τη διοικούσαν, δίνοντάς μας πληροφορίες για την πολυπολιτισμικότητά της. Μια πλούσια ψαρόσουπα είναι ο επόμενος γευστικός προορισμός της.

Φτάνει στον Πύργο του Γαλατά, το έμβλημα της περιοχής και σημείο αναφοράς όλης της Πόλης και μας πληροφορεί για το πότε χτίστηκε, με ποιους τρόπους αξιοποιήθηκε και ποιοι θρύλοι και ιστορίες συνδέονται με τον Πύργο. Μας ξεναγεί στα ρωμαίικα και λεβαντίνικα μέγαρα της περιοχής και επιστρέφοντας στο Καράκιοϊ μάς μιλά για τους Λεβαντίνους.

Στην ψαραγορά του Καράκιοϊ η Μαρία ψωνίζει ψάρια, φτιάχνει σάντουιτς με ψάρι και μιλά με τους υπαίθριους μαγαζάτορες. Μετά μας φιλεύει πολύ ιδιαίτερη πεσακνδρίτσα με αμύγδαλα.

Στη συνέχεια κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Κεμεράλτι, περνά έξω από μια Γαλλική Σχολή της Πόλης και φτάνει στο πρώην ελληνικό σχολείο του Γαλατά όπου γίνεται μια έκθεση της Biennale.

Συνεχίζει τη βόλτα της περνώντας από μαγαζιά με ναργιλέδες και φτάνει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης, έναν από τους λόγους που το Καράκιοϊ έχει αναβαθμιστεί ως περιοχή και προσελκύει πλέον πιο καλλιτεχνικό κοινό.

Τέλος, με φόντο τον Κεράτιο Κόλπο, η Μαρία μαγειρεύει ένα πιλάφι του Γαλατά.


Παρουσίαση: Μαρία Εκμεκτσίογλου
Αρχισυντάκτης: Στέλλα Παναγιωτοπούλου
Σκηνοθέτης: Κώστας Βαρελίδης

Από την Πόλη Έρχομαι Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 18:50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...